Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Tips om makkelijker tot een orgasme te komen

Moeilijk of helemaal niet kunnen klaarkomen, met een moeilijk woord anorgasmie, kan voor jezelf of je partner een probleem zijn. Toch hoeft dat niet, want ook zonder orgasme kan vrijen heel bevredigend zijn. De ene vrijpartij is de andere niet. Wil je je kans op een orgasme verhogen, dan ben je zeker gebaat met deze tips.

Is penetratie nodig voor een orgasme?

Veel mensen denken bij het woord "seks" meteen aan vaginale penetratie  ('penis in vagina'). Onder seks valt ook elkaar aanraken, strelen, kussen en stimuleren met de mond, hand en vingers. Voor de meeste mannen is penetratie genoeg om een orgasme te bereiken. Maar voor vrouwen is enkel penetratie zelden voldoende om een orgasme te bereiken.

Omdat veel mensen seks gelijkstellen aan penetratie, komen mannen in het algemeen vaker klaar tijdens seks dan vrouwen. Volgens het Sexpert onderzoek krijgt ongeveer 90% van alle mannen (bijna) altijd een orgasme tijdens seks, terwijl dat bij vrouwen iets minder dan de helft is. Dat verschil tussen mannen en vrouwen heet de "orgasmekloof".

Hoe kan je als vrouw makkelijker een orgasme krijgen?

Om als vrouw klaar te komen, is het belangrijk dat je de juiste stimulatie gebruikt. Daarin speelt de clitoris  een belangrijke rol. Bij vrouwen is de clitoris eigenlijk de tegenhanger van de penis bij de man (in het bijzonder de gevoelige eikel  van de penis en het toompje). De meeste vrouwen ervaren dan ook veel plezier wanneer hun clitoris gestimuleerd wordt. Dat kan bijvoorbeeld met je hand, je vingers of je tong. Vooral de top en de zijkanten van de clitoris zijn daarbij erg gevoelig.

Wil je bij het vrijen je kans op een orgasme verhogen:

 • zorg voor opwinding: probeer alles uit wat vrijen voor jou seksueel (nog) opwindender maakt. Experimenteer bijvoorbeeld met het tijdstip waarop je vrijt, op welke plaats(en), in welke standjes, met of zonder prikkelende lingerie, seksspeeltjes, erotische literatuur ...
 • leer je lichaam kennen: kijk met een spiegeltje naar je vulva en leer alle onderdelen kennen en benoemen. Dan kan je je gevoelige plekjes ook beter aanwijzen voor je partner. 
 • masturbeer: zelfbevrediging is de beste manier om jezelf seksueel te leren kennen. Ontdek welke aanrakingen aan je vagina en clitoris je leuk vindt. Hard of zacht, traag of snel, afwisselend, opbouwend, aan een vast tempo...
 • verbreed je seksuele repertoire: probeer meer manuele seks (vingeren) en orale seks (beffen), waarbij je aandacht besteedt aan de clitoris. Neem hierbij je tijd. Stimuleer de clitoris ook tijdens de penetratie, als vrouw bij jezelf of als man bij je partner. Je kan hiervoor je hand, je vingers of een speeltje gebruiken. 
 • betrek je partner: door over je gevoelens en verlangens te praten vallen remmingen weg en leert je partner wat jou opwindt. Ook masturberen terwijl je partner toekijkt kan heel opwindend (en leerrijk) zijn.

Zijn er ook mannen die moeite hebben met klaarkomen?

Zeker. Soms gaat het om een tijdelijk probleem dat bijvoorbeeld werk- of stressgebonden is. Of een lichamelijke oorzaak zoals ziekte. Er kan ook sprake zijn van een erectieprobleem. Sommige mannen:

 • krijgen wel een erectie maar geen orgasme;
 • krijgen wel een orgasme maar geen zaadlozing;
 • hebben wel een zaadlozing maar geen orgasmegevoel;
 • ervaren orgasme- en erectieproblemen samen.

Hoe kan je als man makkelijker een orgasme krijgen?

Alle tips om het vrouwelijk orgasme te stimuleren gelden ook voor mannen. Extra aandachtspunten voor mannen zijn:

 • Probeer faalangst en prestatiedruk te verminderen. Neem tijd om te relaxen en optimaal te genieten.
 • Vermijd overmatig gebruik van genotmiddelen, zoals alcohol en drugs.
 • Zorg voor extra seksuele stimulatie: glijmiddel, vibrator, orale en manuele stimulatie van de penis.

Wie kan helpen bij orgasmeproblemen?

Wie het best kan helpen hangt af van de oorzaak:

 • je partner: praten met je partner kan in veel situaties al een groot verschil maken, bijvoorbeeld door te praten over seksuele voorkeuren of hem/haar te laten blijken waarvan je opgewonden wordt.
 • een arts: mogelijke medische oorzaken (pijn, ziekte, medicatiegebruik) bespreek je best met een arts.
 • een seksuoloog: bij oorzaken zoals geen zin in seks, gebrek aan kennis over hoe je lichaam seksueel in elkaar zit, seksuele schroom... kunnen gesprekken met een seksuoloog een uitkomst bieden. De seksuoloog kan de gesprekken die jullie hebben ook combineren met seksoefeningen die je thuis moet uitvoeren, alleen of samen met je partner.