Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Praten over seks met je partner

Praten over seks kan jullie helpen om te komen tot fijne seks voor jullie allebei. Want wat je wil en verwacht van seks kan veranderen. Praten over seks kan spannend en opwindend zijn maar is niet altijd gemakkelijk.

Seks gaat niet altijd vanzelf

In het begin van een relatie, maak je vaak tijd voor elkaar vrij. Want je wil elkaar beter leren kennen. Seks lijkt in die periode vaak vanzelf te gaan. Je neemt ook de tijd om elkaar tussen de lakens te leren kennen. Daarna wordt jullie leven vaak drukker. Zeker wanneer er jonge kinderen zijn of wanneer je een veeleisende job hebt. Je kan dan het gevoel krijgen dat er sleur in je relatie en je seksleven zit. Je hebt bijvoorbeeld veel minder vaak seks. Of je vrijt altijd op dezelfde manier.

Verschillende verlangens

Soms wil de één vaker vrijen dan de ander. Of de één wil andere standjes of sekstechnieken dan de ander. Wat jij wil en verwacht van seks kan veranderen. En dat geldt ook voor je partner. Dat er tussen jullie verschillen ontstaan, is heel normaal.

Praten over seks kan daarbij helpen. Want vanzelfsprekend voelen jullie elkaar niet perfect aan. Je kan niet zomaar raden wat je partner denkt of wil in bed. Praten over seks kan je dus helpen om de ideeën en opvattingen van je partner te leren kennen en die van jou duidelijk te maken. Om uiteindelijk te komen tot fijne seks voor jullie allebei. 

Praat over je wensen en grenzen, maar ook over je seksuele gezondheid

Praten over seks hoeft niet altijd zwaar of gewichtig zijn. Het kan best luchtig of erotisch zijn om te praten over je verlangens. Je kan met je partner verschillende dingen bespreken:

  • Hoe word je graag aangeraakt? 
  • Welke soort seks wil je graag? Welke standjes? Welke sekstechnieken (orale seks, manuele seks,...)?
  • Wat zie je niet ziet zitten tijdens het vrijen? Waar liggen je grenzen?
  • Kan masturberen binnen je relatie? En naar porno kijken?
  • Hoe pak je de seksuele opvoeding van je kinderen aan?
  • Zijn er problemen of moeilijkheden op seksueel vlak waar jij of waar jullie als koppel op botsen?
  • Welke afspraken maken jullie over condooms en andere anticonceptie? Hoe gaan jullie soa's en ongeplande zwangerschap voorkomen?

Tips voor een gesprek over seks

Vertrek vanuit een positieve ingesteldheid: je wil samen komen tot plezierige en gezonde seks voor jullie allebei. 

“Ik vind het leuk als we tijdens seks echt kunnen genieten van elkaar. En soms weet ik niet goed wat jij graag wil. En wellicht weet jij dat ook niet altijd van mij. Ik zou het wel fijn vinden om dat te weten te komen van elkaar. Ik vind bijvoorbeeld … erg fijn. Wat ik niet zo graag heb is… Wat vind jij (niet) fijn?”

Vind je het spannend of voelt het onwennig om over je seksleven te praten, zeg dit dan tegen je partner. 

“Ik vind het best spannend om het over seks te hebben. Het is iets dat we misschien niet zo vaak doen. Maar het lijkt me leuk om er meer over te weten te komen.”

Vind je het moeilijk om zaken te benoemen? Zorg dan voor een eigen 'sekstaal' die duidelijk is voor jullie allebei en waar jullie je goed bij voelen.

“Ik vind het woord 'vagina' zo hard klinken. Ik vind het niet zo leuk om dat woord te gebruiken. Kunnen we een ander woord bedenken? Misschien spleetje of V-plek of heb jij een idee?”

Praat in de ik-vorm. Praten vanuit jezelf, vanuit je eigen gevoel en ervaring komt minder aanvallend over. 

Ik zou het leuk vinden als jij ook eens het initiatief zou nemen." En dus niet: "Jij neemt nooit het initiatief."

Formuleer je kritiek en vragen als een wens. Geef aan wat je niet zo leuk vindt en vertel wat je liever wil.

Ik vind het fijn als je mijn tepels zacht streelt." En dus niet: "Ik vind het niet leuk dat je mijn borsten zo ruw aanraakt."

Kaart niet enkel problemen aan. Geef ook complimentjes en zeg wat wél goed gaat. 

“Ik geniet ervan als we… Waar ik echt fijn vond was die keer dat je… Dat gaf me een gevoel van …”

Bekijk meer tips om goed te communiceren in relaties.

Waarom is praten over seks moeilijk? 

Veel mensen leerden als kind niet om te praten over seks. Daardoor kan praten over seks onwennig aanvoelen. Soms is het ook moeilijk doordat:

  • Je niet de juiste woorden kent of durft te gebruiken. Daardoor heb je eigenlijk geen goede 'sekstaal' om zaken te benoemen.
  • Je ervan uit gaat dat seks helemaal vanzelf en spontaan moet gaan. Maar dat is zeker en vast niet altijd het geval. Je kan niet in het hoofd en het lichaam van je partner kruipen om te weten wat die opwindend vindt.
  • Praten over seks over iets heel intiems gaat. Je stelt je daarbij heel kwetsbaar op. Dus ga je al bij voorbaat het gesprek uit de weg om jezelf of je partner niet te kwetsen. 

Communiceren over wat je wel of niet leuk vindt, kan gelukkig ook non-verbaal. Bijvoorbeeld door dieper en trager te ademen. Of door zachtjes te kreunen. Of je kan de hand van je partner leiden naar waar je aangeraakt wil worden. 

Andere tips voor een fijn seksleven

Willen jullie uit je vaste patroon van vrijen komen? Dan kan je bijvoorbeeld andere manieren van vrijen uitproberen. Of jullie kunnen eens een andere plek dan de slaapkamer kiezen. Daarnaast helpt het ook om bewust tijd vrij te maken voor je partner. Door bijvoorbeeld een avond zonder tv, gsm of tablet in te lassen. Zo creëer je terug intimiteit tussen jullie twee en dat vergroot op zijn beurt de kans op seks.

Hulp nodig?

Soms bots je als koppel op verschillen of moeilijkheden waar jullie zelf niet uit geraken. Daar ben je zeker niet alleen in. Je kan hiervoor terecht bij je huisarts of bij een gespecialiseerde seksuoloog. Meer informatie en hulp rond (praten over) seks vind je bij: