Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Prostitutie

Prostitutie is het kopen en verkopen van seksuele handelingen. Dat kan seks met penetratie zijn, maar ook orale seks, masturbatie of andere sekswensen. De meeste sekswerkers (prostituees) zijn vrouwen en hun klanten (prostituanten) mannen. Maar er bestaan ook mannelijke en transgender sekswerkers en vrouwelijke klanten. Er zijn diverse vormen van prostitutie. En er is een belangrijk verschil tussen vrijwillige en gedwongen prostitutie. Vrijwillige prostitutie is niet strafbaar in ons land.

Wat is een sekswerker?

Een sekswerker is iemand die haar of zijn lichaam aanbiedt voor seks tegen betaling of voor andere materiële voordelen. Meestal worden sekswerkers  'prostituees' genoemd. De term 'sekswerker' drukt echter veel meer respect uit voor de persoon en het beroep dat prostitutie inhoudt. Er zijn vrouwelijke, mannelijke, transgender, oudere en jongere sekswerkers. Sommige sekswerkers prostitueren zich tijdelijk, vaak om financiële redenen. Voor anderen is het een bewuste beroepskeuze. Sekswerkers kunnen van binnenlandse of buitenlandse afkomst zijn. 

Zijn er veel mensen die sekswerkers bezoeken?

Uit het Sexpert-onderzoek (Buysse et al, 2013) blijkt dat 14% van de bevraagde mannen ooit in hun leven een sekswerker heeft bezocht. Voor sommigen bleef het bij een éénmalige ervaring, andere mannen hadden meerdere contacten.

Welke vormen van prostitutie zijn er?

  • raamprostitutie: hier zit de sekswerker achter een raam en is zichtbaar voor de klant. Seksuele diensten worden verleend in een afzonderlijke ruimte. Condooms en glijmiddelen worden ter plaatse voorzien.
  • straatprostitutie: hierbij kan de klant een sekswerker uitkiezen die op straat of op een publieke plaats aan het 'tippelen' is. Seksuele diensten worden dan verder aangeboden op verschillende plaatsen: in de auto, op een openbare plaats, in een hotelkamer of bij de klant thuis.
  • privéhuizen: zijn speciaal ingerichte woningen waar sekswerkers hun diensten aan klanten aanbieden. Klanten worden doorgaans onthaald door een (meestal vrouwelijke) manager. Er is gelegenheid tot consumeren van een drankje, waarna de klant zijn (of haar) keuze maakt voor een sekswerker. Condooms en glijmiddelen worden voorzien.
  • escortservices: hierbij bieden sekswerkers seksuele diensten aan op verplaatsing. In overleg tussen klant en sekswerker wordt bepaald waar het contact plaatsvindt, bijvoorbeeld op een hotelkamer of bij de klant thuis.
  • thuisprostitutie: hierbij vindt prostitutie plaats bij de sekswerker thuis.
  • barprostitutie: zijn drankgelegenheden waarbij klanten sekswerkers kunnen ontmoeten met de mogelijkheid om seksuele diensten te verkrijgen in aparte ruimtes binnen de bar.
  • massagesalons: zijn in de eerste plaats ingericht voor het geven van erotische (body-to-body) massages. Op vraag van de klant kunnen ook andere sekswensen worden vervuld.

Ben je strafbaar als je een sekswerker bezoekt?

Neen. Je bent niet strafbaar, op voorwaarde dat jullie beiden (jij en de sekswerker) meerderjarig zijn. In sommige landen is prostitutie geregulariseerd, bijvoorbeeld in Nederland. In andere landen is het verboden, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. In sommige landen zijn de klanten van sekswerkers zélf strafbaar, bijvoorbeeld in Zweden.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond prostitutie vind je bij:

  • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.
  • Infosexwork.be: een website in 4 talen met informatie over soa's en seksuele gezondheid, voor sekswerkers.
  • Violett.be: anoniem en gratis hulpverlening aan sekswerkers en klanten van sekswerkers