Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Veilig vrijen en prostitutie

Veilig vrijen houdt in dat je jezelf en je sekspartner beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) en tegen ongeplande zwangerschap. Voor sekswerkers (prostituees) vormen soa's een beroepsrisico. Omdat sekswerkers het belangrijk vinden om geen soa's op te lopen laten ze zich regelmatig onderzoeken. Toch is een soa-risico nooit uitgesloten. Ook als klant is het belangrijk om je regelmatig te laten testen. Zo zorg je er tevens voor dat je geen soa overdraagt op andere sekspartners.

Hoe kan je veilig vrijen bij een prostitutiebezoek?

Veilige seks is een gedeelde verantwoordelijkheid van zowel de klant als de sekswerker. Vermijd soa-overdracht door het toepassen van deze regels bij:

 • massage: zorg er voor dat er geen contact is met de vagina of aars of penis van degene die masseert en je eigen geslachtsdelen. Gebruik ook geen massageolie in combinatie met een condoom. Massageolie kan het condoom ook poreus maken, waardoor het gemakkelijker scheurt.
 • zoenen (en tongzoenen): vermijd dit wanneer jij of de sekswerker blaasjes, wondjes of aften in of rond de mond hebben.
 • aftrekken en vingeren: zorg dat je geen wondjes aan je handen hebt of gebruik een pleister als dit toch zo is. Was steeds je handen als je voor of na het aftrekken of vingeren ook jezelf masturbeert.
 • anaal vingeren: is doorgaans veilig, maar gebruik bij wondjes een (vinger)condoom en glijmiddel.
 • pijpen: gebruik steeds een condoom bij pijpen en gepijpt worden.
 • beffen: gebruik een beflapje (of een opengeknipt condoom of huishoudfolie) bij zowel beffen als gebeft worden.
 • rimmen: gebruik een beflapje (of opengeknipt condoom of huishoudfolie) bij alle contacten tussen aars en mond.
 • vaginale seks: gebruik steeds een condoom én glijmiddel (op waterbasis) bij neuken en geneukt worden.
 • anale seks: gebruik steeds een condoom en extra glijmiddel bij neuken en geneukt worden. Gebruik liefst glijmiddel op basis van siliconen, dat bedoeld is voor anale seks. Glijmiddel voor vaginale seks droogt sneller op.
 • seksspeeltjes: was ze grondig (met lauw water en zeep of met toycleaner) als je seksspeeltjes deelt of doe een (nieuw) condoom over het seksspeeltje heen.
 • sadomasochistische seks (SM): zorg voor zuivere attributen en gebruik een condoom bij het delen van seksspeeltjes.
 • plasseks en scat (poepseks): vormen een risico wanneer er sperma of bloed in de urine of ontlasting aanwezig is. Vermijd contact met de mond.
 • trio- of groepsseks: gebruik steeds een nieuw condoom wanneer je van partner wisselt.

Kan pijpen zonder condoom bij een sekswerker?

Pijpen zonder condoom is beslist af te raden. Sekswerkers krijgen vaak deze vraag van klanten. Pijpen zonder condoom houdt echter altijd risico op soa-overdracht in, zowel voor de sekswerker als voor jezelf. Dring dus nooit aan om gepijpt te worden zonder condoom. Kiezen voor veilige seks is een uiting van respect voor de diensten van de sekswerker.

Wat doe je als het condoom is gescheurd of afgegleden?

Een soa-besmetting is nooit volledig uit te sluiten. Zo kan een infectie toch gebeuren wanneer het condoom is gescheurd of afgegleden. Overmatig wassen of ontsmetten van je geslachtsdelen heeft geen zin. Wel kan je onmiddellijk naar het toilet gaan en proberen te plassen. Belangrijk is dat je je laat testen op soa's. Na 3 weken kunnen de meeste soa's worden opgespoord. Een besmetting met hiv kan pas na 6 weken worden vastgesteld. Met je arts wordt nagegaan welke testen voor jou van belang zijn. Voorkomen is altijd beter dan genezen: lees dus zeker onze tips voor correct condoomgebruik.

Loop je meer kans op soa's door seks met een sekswerker?

Iedereen die seks heeft met meerdere partners, loopt meer risico om een soa op te lopen of door te geven. Dat geldt zowel voor klanten als voor sekswerkers. Als klant kan jij immers net zo goed een bron van besmetting zijn voor de sekswerker. Bovendien lopen ook je partner of andere personen waarmee je achteraf seks hebt het gevaar om (ongewild) besmet te worden. Kies dus steeds voor beschermde seks en gebruik een condoom. En laat je regelmatig (jaarlijks of halfjaarlijks wanneer je vaak seks hebt met meerdere partners) op soa's testen.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond veilig vrijen en prostitutie vind je bij:

 • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en hulp bij lichamelijke en seksuele problemen, en testen op soa's.
 • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.
 • Infosexwork.be: website met informatie over soa's en seksuele gezondheid, voor sekswerkers.
 • Violett.be: anoniem en gratis hulpverlening aan sekswerkers en klanten van sekswerkers