Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Alcohol en seks

De sociale aanvaarding van het gebruik van alcohol is groot. Een paar glazen alcohol af en toe kan geen kwaad. Je bent meer ontspannen en je zin in seks kan toenemen. Maar wanneer je gedurende langere tijd elke dag alcohol gebruikt, heeft het wel degelijk invloed op je seksleven. Het kan leiden tot onbeschermde seks. Chronisch drinken verstoort de menstruatiecyclus en kan tot impotentie leiden.

Klopt het dat je vlugger seks hebt met een glaasje op?

Ja, dat klopt. Alcohol speelt een belangrijke rol bij veel gewenste, maar ook bij ongewenste seksuele contacten. Je kan de risico's verbonden aan seks minder goed inschatten. Maar dat verschilt sterk van persoon tot persoon. Het hangt af van het aantal glazen dat je drinkt, de snelheid van drinken, of je gegeten hebt of niet en je lichaamsgewicht. Over het algemeen raken vrouwen sneller onder invloed dan mannen. Dat komt omdat vrouwen gemiddeld lichter zijn en daarnaast ook gemiddeld minder lichaamsvocht hebben waardoor ze bij eenzelfde hoeveelheid alcohol een hoger alcoholpercentage in het bloed hebben dan mannen.

Wat doet alcohol met je seksleven?

Mannen krijgen moeilijker een erectie (of zelfs helemaal geen) en klaarkomen wordt moeilijker. Bij vrouwen zorgt een grotere hoeveelheid alcohol ervoor dat het verlangen naar seks sterk afneemt en de intensiteit van het orgasme sterk daalt. Alcohol heeft een verdovende werking op de hersenen. Een kleine dosis heeft vaak een stimulerend effect:

  • je krijgt meer zin krijgen in seks;
  • je legt gemakkelijker contact.  

Vanaf meer dan 0,8 promille alcohol in het bloed wordt het effect in je lichaam groter. Doordat je hersenfunctie verder afneemt:

  • worden je bewegingen trager;
  • begin je te wankelen;
  • word je slaperig.

Wat zijn de gevolgen van langdurig alcoholgebruik?

Vooral lever, hart en hersenen krijgen het zwaar te verduren met als gevolg dat je je steeds slechter gaat voelen. Het belangrijkste effect van chronisch alcoholgebruik op het seksleven bij mannen:

  • de teelballen krimpen in waardoor erectieproblemen ontstaan en problemen met klaarkomen;
  • soms kan het zelfs de oorzaak zijn van impotentie;
  • door de leverbeschadiging stijgt de oestrogeenspiegel met borstvorming als gevolg.

Bij vrouwen: 

  • neemt de intensiteit van het orgasme af. Sommige vrouwen kunnen helemaal geen orgasme meer krijgen. 
  • leidt de leverbeschadiging tot een verhoging van mannelijke hormonen met een verstoorde menstruatiecyclus als gevolg.

Mag je alcohol drinken als je zwanger wilt worden?

Volgens de richtlijnen voor aanvaardbaar alcoholgebruik is geen alcohol drinken de veiligste optie als je zwanger wilt worden, tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoeding. Al vanaf 1 glas alcohol per dag vermindert de vruchtbaarheid van de vrouw. Het kan leiden tot menstruatiestoornissen en zelfs tot onvruchtbaarheid. Alcohol doet de eierstokken verschrompelen en het verstoort de hormoonspiegels, waardoor je minder snel spontaan zwanger wordt. Deze richtlijnen gelden ook voor mannen. Uit onderzoek blijkt dat het sperma van mannen die langdurig te veel alcohol gebruiken van beduidend mindere kwaliteit is.

Mag je alcohol drinken als je zwanger bent?

Alcohol is schadelijk in alle stadia van de zwangerschap; zelfs in de 1ste weken. De risico's en de ernst van de effecten nemen toe naarmate het gemiddelde alchoholgebruik en het aantal glazen stijgt. Zelfs een laag niveau van alcoholgebruik (vooral in het begin van de zwangerschap) kan het risico verhogen op een miskraam, vroeggeboorte, laag geboortewicht of groeiachterstand in de baarmoeder.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond alcohol en seks vind je bij: