Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Erogene zones

De erogene zones van vrouwen en mannen beperken zich niet alleen tot de geslachtsorganen. Door kussen, strelen, masseren, of op andere manieren 'bespelen' van de erogene zones wordt seksueel verlangen opgewekt. Maar ook visuele en auditieve prikkels kunnen tot opwinding leiden.

Hoe ontdek je de erogene zones van je partner?

Wees speels en verken elkaars lichaam. Praat over je verlangens en vraag wat je partner lekker vindt. Laat je partner je tonen hoe zij of hij zichzelf opwindt en laat haar of hem zien waar jij zelf van geniet. Door met elkaar over seks te praten kom je te weten welke verlangens je partner koestert. En hoe zij of hij graag wil dat je bepaalde plekjes bespeelt: met zachte of juist hardere strelingen, in welk tempo, met je vingers, lippen, of tong...

Wat zijn de erogene zones bij de vrouw?

De bekenste erogene zones bij vrouwen zijn de borsten en tepels, de mond, de hals, de binnenzijde van de dijen, de billen... En natuurlijk ook de vulva en de clitoris. Sommige vrouwen hebben een bijzonder seksueel gevoelig plekje gelegen in de voorwand van de vagina, de zogenaamde G-plek. Maar verken ook eens volgende plekjes:

  • het gelaat, de wangen, de oogleden;
  • de handen (en handpalmen);
  • de armen, schouders, rug;
  • de haardos;
  • het oor(lelletje);
  • de navel en onderbuik;
  • de vingers, tenen en voetzolen.

Strelen, masseren, kussen, likken of sabbelen aan deze plekjes kan bij vrouwen tot opwinding leiden. Toch is het bij elke vrouw weer anders. Dus speel, praat, experimenteer en verken wat je partner leuk vindt.

 

Wat zijn de erogene zones bij de man?

De seksueel meest gevoelige delen bij de man zijn de penis en teelballen. Maar net als bij vrouwen kunnen ook de billen, de binnenkant van de dijen, de borst, tepels, mond, hals... erg gevoelig zijn. De andere erogene zones zijn bij mannen in grote lijnen dezelfde als bij vrouwen. Sommige mannen houden er ook van wanneer de prostaat wordt gestimuleerd. 

 

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond erogene zones vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en hulp bij lichamelijke en seksuele problemen.
  • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.