Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Hormonen en seks

Hormonen zijn chemische stoffen die het lichaam zelf aanmaakt. Ze hebben invloed op de werking van onze organen, gemoedstoestand, vruchtbaarheid en seksualiteit. Een onevenwicht in de productie van een bepaald hormoon hoeft geen invloed te hebben op je seksbeleving. Er bestaan middelen om je hormoonspiegel terug in balans te brengen.

Wat zijn geslachtshormonen?

Geslachtshormonen zijn hormonen die afgegeven worden door de geslachtsklieren. De geslachtshormonen worden actief tijdens de puberteit: de groeispurt. Ze spelen een belangrijke rol bij het ontwikkelen van de secundaire geslachtsorganen en bij het regelen van menstruatie en zaadlozing. De productie ervan wordt geregeld door twee kleine kliertjes in de hersenen: de hypothalamus en de hypofyse. Bij vrouwen produceren de eierstokken de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogenen en progestagenen. Bij mannen produceren de teelballen de mannelijke geslachtshormonen, waarvan testosteron het belangrijkste hormoon is.

Welke hormonen spelen een rol bij verliefdheid?

Bij verliefdheid is de rol van bepaalde chemische stoffen die de communicatie tussen de hersencellen regelen, de zogenaamde neurotransmitters, erg belangrijk. Als je verliefd bent zijn vooral de hormonen dopamine, noradrenaline en fenylethylamine (PEA) sterk actief. Deze stimulerende stoffen geven je een buitengewoon energiek, euforisch en bijna ‘high’ gevoel.

Welke hormonen beïnvloeden de menopauze?

De menopauze is het moment van je laatste menstruatie. Vanaf dan eindigt je vruchtbare periode en ben je menopauzaal. De eierstokken produceren niet langer oestrogenen. Deze veranderingen in de hormoonspiegel hebben een effect op de geslachtsorganen. Een vaak voorkomende klacht is een drogere vagina. Er bestaat een heel eenvoudige bloedtest om aan te tonen of je postmenopauzaal bent of niet. Hoe hoger de concentratie van het follikelstimulerend hormoon (FSH) hoe verder je in het proces van de menopauze bent. Het hele proces van de menopauze duurt verschillende jaren.

Welke hormonen beïnvloeden de andropauze?

Ook bij mannen hebben veranderingen in de hormoonspiegel een effect op de geslachtsorganen. Deze periode begint in de meeste gevallen rond de leeftijd van 50 jaar. De andropauze ontstaat door de geleidelijke afname van de concentratie van mannelijke sekshormonen (vooral testosteron) in het bloed. Dit veroorzaakt specifieke klachten op seksueel vlak zoals:

  • het duurt langer om opgewonden te raken en een erectie te krijgen;
  • de erecties zijn minder stevig;
  • de hoeveelheid zaad vermindert;
  • de intensiteit van de ejaculatie neemt af;
  • het duurt langer om opnieuw een erectie te hebben.

Wat is het premenstrueel syndroom (PMS)?

Vrouwen die last hebben van PMS hebben een verhoogde gevoeligheid voor hormonale schommelingen tussen oestrogenen en progesteron. Ze reageren ook harder op deze schommelingen. Dit uit zich een paar dagen voor de menstruatie in uiteenlopende klachten: het premenstrueel syndroom of kortweg PMS. De meest voorkomende zijn hoofdpijn, migraine, pijnlijke en gevoelige borsten, hartkloppingen, prikkelbaarheid, onrust, slapeloosheid of stemmingswisselingen. Ze verdwijnen meestal spontaan als de menstruatie begonnen is.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond hormonen en seks vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en hulp bij lichamelijke en seksuele problemen.
  • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.