Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Seksuele problemen

Seksuele problemen komen veel voor. Zowel bij mannen, vrouwen, jongeren, ouderen, hetero's en homo's. De oorzaak kan medisch, psychisch, relationeel, of een combinatie van oorzaken zijn. Seksuele problemen zijn vervelend voor jezelf en kunnen soms relatieproblemen meebrengen. Blijf er niet mee zitten en praat er in de eerste plaats over met je partner. Blijft het probleem aanhouden overweeg dan om er met een arts, een hulpverlener of een seksuoloog over te praten. Vaak kan er iets gedaan worden aan een seksueel probleem.

Geen (of minder) zin in seks

Iedereen heeft wel eens periodes waarin hij of zij minder of helemaal geen zin in seks heeft. Dat is perfect normaal en kan met allerlei factoren te maken hebben. Maar als je nooit meer zin hebt kan dit voor relatieproblemen zorgen. Dan is het zaak om met je partner naar oplossingen te zoeken. 

Verschil in verlangen

Het is normaal dat partners niet allebei evenveel zin hebben in seks. Dit komt vaak voor. Maar als je partner veel meer zin in seks heeft dan jij kan dit tot frustraties en relatieproblemen leiden. Zoek dan samen naar een oplossing op basis van wederzijds respect.

Vaginale droogte 

Sommige vrouwen worden niet vochtig genoeg, wat bij penetratie pijn en irritatie kan veroorzaken. Gebruik van glijmiddel kan helpen. Vaginale droogte kan te maken hebben met een gebrek aan opwinding, met de menopauze, of kan een medische oorzaak hebben.

Erectieproblemen 

Af en toe geen erectie kunnen krijgen of een erectie kunnen aanhouden overkomt elke man wel eens. Maar als het herhaaldelijk gebeurt kan er sprake zijn van een erectieprobleem. De oorzaak kan medisch, psychisch of relationeel zijn. Praat erover met je partner of met je huisarts.

Orgasmeproblemen

Heel snel of helemaal niet kunnen klaarkomen wordt door veel mannen en vrouwen als een probleem ervaren. Voor een betere beheersing van het orgasme bestaan allerlei oefeningen. Ook voor wie moeilijk kan klaarkomen bestaan er adviezen.

Pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen is een klacht die meestal bij vrouwen voorkomt. Maar soms ook bij mannen. De oorzaken kunnen van allerlei aard zijn. Praat erover met je partner en met je arts als het probleem aanhoudt.

Vaginisme

Bij vaginisme trekken de bekkenbodemspieren van de vagina strak aan, waardoor penetratie met de penis of een ander lichaamsdeel of voorwerp onprettig, pijnlijk of zelfs onmogelijk wordt. Vaginisme kan meerdere oorzaken hebben.

Aseksualiteit

Bij aseksualiteit heb je geen interesse in seks en voel je je seksueel niet aangetrokken tot andere personen. Je kan ook angst of afkeer voelen voor alles wat met seks te maken heeft. Toch kan je als aseksueel net zo goed verliefd worden en relaties aangaan.

Seksverslaving

Bij seksverslaving is seks een obsessie geworden. Er bestaan allerlei vormen, variërend van dwangmatig masturberen tot veelvuldig porno kijken, sekslijnen bellen, sekswerkers opzoeken, ... Seksverslaving kan grote gevolgen hebben voor jezelf en je partner of gezin.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond seksuele problemen vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en hulp bij lichamelijke en seksuele problemen.
  • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.