Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Aseksualiteit

Aseksuele mensen hebben geen interesse in seks en voelen zich seksueel niet aantrokken tot andere personen. Ze kunnen ook angst, afkeer of walging voelen voor alles wat met seks te maken heeft. Toch kunnen ze net als anderen verliefd worden en relaties aangaan.

Ben je aseksueel als je geen zin hebt in seks?

Niet noodzakelijk. Schommelingen in zin in seks zijn heel normaal. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom jij of je partner (of allebei) tijdelijk geen - of minder - zin in seks hebben. Maar bij aseksuele mensen zit het dieper. Ze hebben geen interesse voor seks en voelen zich seksueel nooit aangetrokken tot anderen.

Komt aseksualiteit vaak voor?

'Echte' aseksualiteit  - mensen die geen enkele vorm van seks willen - is vrij zeldzaam. Het wordt geschat op ongeveer 1% van de bevolking. Men neemt aan dat er meer aseksuele vrouwen dan mannen zijn. Sommige aseksuelen doen wel aan soloseks.

Is aseksualiteit een seksueel probleem?

Niet als je er geen last van hebt. Aseksualiteit wordt steeds vaker een seksuele oriëntatie genoemd, een '4e geaardheid' naast hetero, homo en biseksualiteit. Voor de partner van iemand die aseksueel is, kan aseksualiteit wel een probleem zijn.

Kunnen aseksuele mensen een relatie aangaan?

Natuurlijk. Aseksuele mensen kunnen net zo goed als anderen verliefd worden op iemand. Maar zonder seksueel aangetrokken te zijn tot die persoon. Ze zullen eerder een relatie aangaan met iemand voor wie seks niet zo belangrijk is. Als voor de partner seks wel belangrijk is kan aseksualiteit tot relatieproblemen leiden.

Wat als aseksualiteit tot relatieproblemen leidt?

Het is voor beide partners pijnlijk als aseksualiteit binnen een relatie tot spanningen en frustraties leidt. Een seksuoloog of relatietherapeut kan helpen om via gesprek elkaars gevoelens te begrijpen en op zoek te gaan naar compromissen voor het gebrek aan seksuele intimiteit. De begeleiding zal niet gericht zijn op het (trachten) verhogen van het seksuele verlangen en gedrag van de aseksuele partner maar op het vinden van een compromis waarmee beide partners kunnen leven.