Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Geen zin in seks

Schommelingen in zin in seks zijn heel normaal. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom jij of je partner (of jullie beiden) tijdelijk geen - of veel minder - zin hebben in seks. Seksbehoeften veranderen ook naarmate je ouder wordt. Jongere mensen hebben doorgaans meer zin in seks. Maar dat betekent niet dat oudere mensen seks niet meer belangrijk kunnen vinden. Als jij of je partner, of jullie beiden, hier last van ondervinden dan is het goed er over te praten met een hulpverlener of een seksuoloog.

Waar komt zin in seks vandaan?

Zin in seks komt niet zomaar uit de lucht vallen. Om zin in seks te krijgen moet je eerst geprikkeld worden. Deze prikkels kunnen van binnenuit komen (gedachten, fantasieën, gevoelens) of van buitenaf (beelden, geluiden, geuren, aanrakingen).

Of je kiest om in te gaan op die prikkels moeten de omstandigheden juist zitten en die zijn erg persoonlijk. Als jouw voorwaarden om zin te krijgen zijn vervuld, moeten die van je partner ook nog vervuld zijn. De verwachting van een aangename ervaring of een beloning (intimiteit, orgasme) bepaalt mee of je verder wil of niet. Als je op voorhand denkt dat het vrijen niet leuk wordt, zal je minder gemotiveerd zijn om eraan te beginnen. 

Moet je je zorgen maken als je minder vaak zin hebt in seks?

Zeker niet meteen. Tijdelijk geen zin hebben betekent in de meeste gevallen dat je door allerlei omstandigheden minder open staat voor seksuele prikkels. Misschien ben je te veel afgeleid door zorgen of stress. Of door een nieuwe uitdaging op je werk. Of door bepaalde gebeurtenissen, bijvoorbeeld de ziekte van je partner of je kind. Wanneer de rust terugkeert, zal meestal ook de zin in seks terugkomen. Maar wanneer geen zin in seks aanhoudt en jijzelf of je partner er onder gaat lijden kan je beter eens nagaan wat er aan te doen valt.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken voor geen zin in seks?

Er kunnen veel redenen zijn waarom je gedurende een korte of langere periode geen of een verminderde zin in seks hebt. We kunnen deze redenen opdelen in 3 domeinen:

  • Psychologische redenen: zorgen, spanningen, stress, angsten en onzekerheden, trauma, verdriet en rouw...
  • Medische redenen: chronische ziekten, effecten van operaties, bijwerkingen van medicatie, zwangerschapskwalen...
  • Familiale en relatieproblemen: conflicten met je partner, collega's, familieleden, kinderen, vrienden...

Wat kan je zelf doen om de zin in seks weer aan te wakkeren?

Het is niet altijd makkelijk om de zin in seks aan te wakkeren. De volgende tips helpen je op weg:

  • Ken je eigen prikkels. Word bewust van wat jou stimuleert zodat je de zin beter kan opzoeken.
  • Leer je voorwaarden kennen. Wat zijn jouw voorwaarden om zin te krijgen in seks? Denk eens na over een opwindende vrijpartij uit het verleden. Hoe voelde je je toen tegenover je partner? Wat maakte het vrijen zo fijn? EensAls je weet wat jouw zin stimuleert of afremt, kan je ook beter de juiste omstandigheden creëren. 
  • Maak tijd vrij voor elkaar om samen iets leuks te doen. Plan een avond waarin jij en je partner enkel op elkaar concentreren, zonder verwachtingen of er zal worden gevrijd of niet.
  • Probeer een sfeer van intimiteit te creëren. Toon doorheen de dag affectie tegenover je partner (knuffelen, kussen…).
  • Praat met je partner over je gevoelens en wat je wel en niet wil. 

Je zal waarschijnlijk de neiging hebben om vooral stil te staan bij wat je niet kan voelen. Sta ook eens stil bij wat je wél nog voelt en fijn vindt. Als jullie proberen te vrijen, leg de lat dan niet te hoog.  Maak jezelf of je partner geen verwijten als het niet lukt om opgewonden te raken. Lukt het niet om er samen uit te komen, neem dan contact op met een hulpverlener. Dat kan bijvoorbeeld je huisarts zijn, een hulpverlener verbonden aan een CAW of CGG, of een seksuoloog.

Ben je aseksueel als je geen zin hebt in seks?

Je bent niet noodzakelijk aseksueel als je geen zin hebt in seks. Aseksualiteit houdt in dat je totaal geen seksuele aantrekkingskracht voelt voor geen enkele persoon en op geen enkel moment. 'Echte' aseksualiteit is een vrij zeldzaam fenomeen. Ongeveer 1% van de volwassen bevolking valt in die categorie. Aseksualiteit wordt sinds kort een seksuele oriëntatie genoemd en zou daarmee op dezelfde lijn staan als hetero-, homo-, en biseksualiteit.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond een gebrek aan zin in seks vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en hulp bij lichamelijke en seksuele problemen.
  • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.