Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Orgasmeproblemen

Het cliché zegt dat mannen te snel en vrouwen te traag klaarkomen. Maar er zijn ook vrouwen die te snel klaarkomen en mannen die niet (of zelden) een orgasme ervaren. Orgasmeproblemen kunnen doorwegen op je seksleven.

Hebben veel mensen last van orgasmeproblemen?

Ja. Problemen met het orgasme vormen de meest gesignaleerde klacht bij de seksuoloog. Volgens het Sexpert-onderzoek geeft 22% van de seksueel actieve bevolking in Vlaanderen aan 'te traag of moeilijk' tot een orgasme te komen, en 15% 'te snel' (Buysse et al, 2013). Het blijkt ook dat mensen maar moeilijk de stap naar de hulpverlening zetten om dit probleem te bespreken. 

Is niet of traag klaarkomen altijd een probleem?

Neen. Niet iedereen die te traag (of niet) klaarkomt heeft daar een probleem mee. De duur van elke vrijpartij is sowieso telkens weer verschillend. Het kan ook heel opwindend zijn voor beide partners om het voorspel lang aan te houden. Maak daarom geen 'must' van het krijgen van een orgasme, je kan ook fijn vrijen zonder. Als je opgewonden bent, maar niet klaarkomt, kan dat echter ook heel vervelend zijn. Mannen hebben het hier doorgaans moeilijker mee dan vrouwen. Zij vinden een vrijpartij vaak pas 'geslaagd' als er ook een orgasme is. Deze tips om gemakkelijker tot een orgasme te komen kunnen helpen.

Waarom krijg je geen orgasme?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom het moeilijk of niet lukt om tot orgasme te komen:

  • Onvoldoende opwinding: te weinig of geen zin in seks door bijvoorbeeld stress, vermoeidheid, spanningen in de relatie, een negatief zelfbeeld,...
  • Gebrek aan (seksuele) kennis: niet goed weten welke plekjes je het meeste genot kunnen bezorgen en hoe ze te bespelen.
  • Seksuele schroom: niet aan je partner durven aangeven hoe en waar je het meest opgewonden van wordt, bijvoorbeeld niet durven vragen naar orale seks.
  • Pijn of ongemak: als je pijn ervaart tijdens het vrijen kom je niet tot ontspanning en opwinding.
  • Ziekte of beperking: medicijngebruik, chronische pijn, psychische spanningen als gevolg van ziekte kunnen een weerslag hebben op je opwinding en zin in seks.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond orgasmeproblemen vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en hulp bij lichamelijke en seksuele problemen.
  • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.