Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen kan je relatie seksueel en emotioneel onder druk zetten. Het is een klacht die meestal bij vrouwen voorkomt, maar soms ook bij mannen. Er kunnen allerlei oorzaken zijn. De pijn situeert zich meestal vaginaal of aan de penis, maar er kunnen ook meer algemene pijnklachten zijn (rug, heupen, benen...). Schaam je niet om erover te praten. Zeker als je er regelmatig last van hebt. Je kan samen met je partner, met je arts of een andere hulpverlener, naar een oplossing zoeken.

Wat zijn de oorzaken van pijn bij het vrijen bij vrouwen?

Er kunnen zowel lichamelijke, relationele, als psychologische oorzaken zijn voor pijn bij het vrijen:

  • Lichamelijk: een vaginale infectie, een seksueel overdraagbare aandoening (soa), een aandoening aan de baarmoeder, pijn na een operatie, een knip na een bevalling,... zijn voorbeelden van lichamelijke oorzaken. Ook na de menopauze  kan pijn bij het vrijen ontstaan. Door vaginale droogte bijvoorbeeld.
  • Relationeel: spanningen binnen je relatie, ontevredenheid over je seksleven of onervarenheid op gebied van seks kunnen ervoor zorgen dat je niet voldoende opgewonden wordt tijdens het vrijen. Daardoor wordt je mogelijk niet vochtig (genoeg). Penetratie kan dan pijnlijk zijn.
  • Psychologisch: negatieve gevoelens of ervaringen uit het verleden (bijvoorbeeld misbruik) kunnen het seksueel genieten in de weg staan. Daardoor kan je je niet overgeven aan genot en ontspanning.
  • Soms komen vrouwen in een 'pijnspiraal' terecht: nadat je eenmaal pijn bij het vrijen hebben ervaren, voel je je (onbewust) gespannen bij een volgende vrijpartij. Op zijn beurt wordt zo de kans op pijn groter.

Kunnen ook mannen last hebben van pijn bij het vrijen?

Zeker, al komt het minder vaak voor. Bij mannen is de pijn meestal lichamelijk en situeert die zich in de penis of aan de eikel. Pijn kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door:

  • ontstekingen door soa's
  • irritatie of overgevoeligheid van de eikel
  • een te nauwe voorhuid of een te kort toompje 
  • kromstand van de penis
  • uitstellen of tegenhouden van het orgasme ('blauwe ballen')

Wat kan je doen als je last hebt van pijn bij het vrijen?

Pijn bij het vrijen is altijd een teken dat er iets mis is. Hou het probleem niet voor jezelf en bespreek het met je partner. Ook hij of zij beleeft er immers geen plezier aan wanneer vrijen voor jou niet prettig is. Laat het probleem niet verergeren tot je zin in seks helemaal verdwijnt. Zelf kan je vaak niet uitvissen wat de oorzaak van het probleem is. Daarom doe je er beter aan om met de klacht naar je gynaecoloog of huisarts te gaan. Die kan je indien nodig doorverwijzen naar een seksuoloog.