Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Vaginale droogte

Bij vaginale droogte wordt de vagina niet vochtig (genoeg). Hierdoor kan pijn of irritatie ontstaan bij de penetratie. Vaginale droogte heeft meestal te maken heeft met een gebrek aan seksuele opwinding. Maar er kunnen ook medische oorzaken zijn. In veel gevallen kan er iets aan gedaan worden.

Zijn er veel vrouwen die niet vochtig (genoeg) worden?

Moeilijk of niet vochtig (genoeg) worden is - naast niet (of moeilijk) tot orgasme komen - het meest voorkomende seksueel probleem bij vrouwen. Zowat de helft van de vrouwen heeft er wel eens last van. Je hoeft je geen zorgen te maken als het slechts eenmalig of sporadisch gebeurt. Maar als je vagina nooit vochtig (genoeg) wordt is er sprake van een seksueel probleem.

Waaraan kan het liggen dat je niet vochtig (genoeg) wordt?

Geen zin hebben in seks, niet in de juiste stemming zijn, een te kort voorspel, niet op de 'juiste' manier gestimuleerd worden... Dat zijn meestal de redenen waarom je niet voldoende vochtig wordt. Daarnaast kunnen er ook medische of psychische oorzaken zijn:

  • Ziekte of medicatiegebruik (diabetes, multiple sclerose)
  • Een te laag oestrogeengehalte (menopauze, bevalling, borstvoeding)
  • Hormoonschommelingen (menstruatie, anticonceptiegebruik)
  • Stress, angst, trauma...

Wat helpt om toch vochtig te worden?

Voor veel vrouwen is er een oplossing om een te droge vagina te verhelpen. Enkele tips:

  • Ontspan je en neem tijd voor een lang en ontspannen voorspel. Durf je partner te vragen om je te strelen en stimuleren op de manier waar jij het meest van geniet.
  • Varieer en experimenteer. Misschien raak je wel opgewonden als je een nieuw seksstandje of seksspeeltje uitprobeert? Of seks hebt op een ongewone plaats of op een ander moment dan gewoonlijk.
  • Zorg voor voldoende vochtigheid met glijmiddel of speeksel. Gebruik glijmiddel op waterbasis. Glijmiddel op oliebasis kan vaginale infecties veroorzaken en de kwaliteit van het condoom aantasten. Breng het zowel inwendig als uitwendig aan en smeer ook wat op de penis van je partner.
  • Zalf of zetpillen. Wanneer vaginale droogheid het gevolg is van de menopauze  kunnen zalf (met het hormoon oestrogeen) of zetpillen helpen om de klachten tegen te gaan.
  • Laserbehandeling. Een laserbehandeling die geen gebruik maakt van hormonen, maar die de vorming van het eiwit collageen stimuleert onder de vaginale huid.

Wat als het probleem aanhoudt?

Neem contact op met je huisarts of gynaecoloog of met een seksuoloog wanneer vaginale droogte aanhoudt. Die kunnen je helpen om de oorzaak van het probleem te achterhalen en passende hulp bieden.