Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Vaginisme

Bij vaginisme trekken de bekkenbodemspieren samen waardoor penetratie onprettig, pijnlijk of zelfs onmogelijk wordt. Sommige vrouwen hebben er last van bij alle sekscontacten, bij anderen is het afhankelijk van de situatie of partner. Vaginisme kan allerlei oorzaken hebben. Er kan vaak iets aan gedaan worden.

Komt vaginisme veel voor?

Volgens het Sexpert-onderzoek hebben bijna 4 op de 100 seksueel actieve vrouwen in Vlaanderen te kampen heeft met vaginistische problemen (Buysse et all, 2013). 1 op de 100 vrouwen heeft er bij alle sekscontacten mee te kampen. Bij 3 op de 100 vrouwen is het afhankelijk van de situatie of partner.

Wat is de oorzaak van vaginisme?

Vaginisme heeft meestal een psychische oorzaak. Zoals angst voor pijn bij de penetratie, angst om zwanger te worden, een negatieve seksuele ervaring in het verleden... Soms ligt een lichamelijk probleem aan de basis: bijvoorbeeld littekenweefsel in de omgeving van de vagina of irritatie door condoomgebruik of zaaddodende middelen (microbicides). De oorzaak bepaalt vaak of het probleem blijvend is of van voorbijgaande aard.

Wat kan je doen bij vaginisme?

Enkele tips voor jezelf en je partner:

  • praat erover: leg je partner uit dat het een reflex van je lichaam is waarover je geen controle hebt. En dat het niet betekent dat je geen interesse hebt in seks of in hem/haar als partner. Geef je partner ook de kans om zijn of haar gevoelens te uiten.
  • analyseer: probeer te achterhalen wat de oorzaak kan zijn. Op welke momenten of in welke omstandigheden doet het zich voor? Is het een probleem dat zich altijd stelt? Wanneer is het begonnen?
  • maak afspraken: spreek af dat jullie geen penetratieseks hebben zolang er pijnklachten zijn. Praat met elkaar over welke andere seks jullie beiden opwindend vinden en experimenteer. Vaginistische klachten hoeven geen belemmering te zijn om van seks te genieten en een orgasme te krijgen.
  • oefen je bekkenbodemspieren: zorg voor een relaxte en ontspannen sfeer en probeer bij jezelf een vinger of tampon in te brengen. Als dat lukt zonder al te veel pijn kan je proberen om het je partner te laten doen, met 1 of meer vingers, een vibrator of een ander seksspeeltje. Om daarna te proberen of penetratie mogelijk is.

Waar vind je hulp bij vaginisme?

Bij uitgesproken vaginisme is professionele begeleiding aangewezen:

  • De huisarts of gynaecoloog kan onderzoeken of er een lichamelijke oorzaak is voor je probleem. Hij/zij zal een mogelijke behandeling met je bespreken of je doorverwijzen als de klacht psychisch van aard is.
  • Een seksuoloog gaat op basis van gesprekken met jou en je partner op zoek naar de oorzaak. Daarna kan aan de hand van oefeningen - thuis of onder begeleiding - getracht worden het vaginistisch reageren te verminderen.
  • Een kinesitherapeut kan je leren hoe je de bekkenbodemspieren kan losmaken en ontspannen aan de hand van (thuis)oefeningen.