Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Anale seks

Anilingus, kontneuken, rimmen... zijn termen om anale seks aan te duiden. Daarbij gaat het om strelen, vingeren, likken of penetreren van de aars. Anale seks wordt minder vaak bedreven dan orale seks en vaginale geslachtsgemeenschap. Anale seks is niet vrij van risico op soa's. Ben je niet zeker dat je partner vrij is van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) en hiv, gebruik dan altijd een condoom.

Anale seks: hoe doe je het?

Bij anale seks wordt de aars en de aarstreek gestreeld, gelikt, gevingerd of gepeneteerd. Dat kan met vingers, met de tong, met een seksspeeltje (vibrator, dildo) of met de penis. Likken van de aarsstreek wordt ook rimmen (of anilingus) genoemd. Bij anale penetratie dring je met je penis - of met een voorwerp of seksspeeltje - binnen in de aars van je partner. Bij de man wordt hierbij ook de prostaatklier gestimuleerd.

Loop je risico op soa's bij anale seks?

Ja. Bij penetratie met de penis bestaat er zowel risico voor degene die penetreert als voor de partner die gepenetreerd wordt. De wand van de aars is immers erg dun. Daardoor ontstaan miniscule scheurtjes waardoor virussen en bacterieën die zich in het sperma of voorvocht bevinden in de bloedbaan kunnen komen. Omgekeerd kunnen virussen en bacteriën via anaal vocht of bloed binnendringen via het slijmvlies van de eikel. Anale seks zonder condoom vormt altijd een risico voor overdracht van hiv en soa's.

Hoe kan je je best beschermen bij anale seks?

Gebruik altijd een condoom als je niet volkomen zeker bent dat jij en je partner vrij zijn van soa's en hiv. Gebruik zeker ook voldoende glijmiddel (op waterbasis) om te voorkomen dat het condoom scheurt. Breng het glijmiddel zowel aan in de aars als op het condoom.

Is anale seks onhygiënisch?

Veel mensen stellen zich deze vraag. Maar wanneer je vóór de penis je aars binnendringt je 'grote boodschap' hebt gedaan is de endeldarm leeg en komt de penis niet in contact met ontlasting. Toch is bij anale seks een goede hygiëne altijd aan te raden:

  • maak de penis schoon of gebruik een nieuw condoom wanneer je anale seks wil afwisselen met vaginale of orale seks;
  • heb je een seksspeeltje gebruikt: maak het (opnieuw) schoon vooraleer het daarna terug bij jezelf of je partner te gebruiken.

Doet anale penetratie pijn?

Als je onervaren bent, of wanneer je partner te snel bij je wil binnendringen, kan anale penetratie pijnlijk zijn. Ga altijd zacht en voorzichtig te werk en gebruik veel glijmiddel. Hierdoor zal de penetratie makkelijker gaan. Let ook goed op de reacties van je partner. Spreek af dat zij of hij een teken geeft wanneer het pijnlijk is, zodat je kan stoppen met bewegen of je even kan terugtrekken om de sluitspier te ontspannen. Of wissel seksstandjes af.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond anale seks vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en hulp bij lichamelijke en seksuele problemen.
  • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.