Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

De gemiddelde vrijpartij

Laten we het meteen duidelijk stellen: er bestaat niet zoiets als een 'gemiddelde vrijpartij'. Onder 'vrijen' kan zeer uiteenlopend seksueel gedrag worden verstaan. Van strelen en knuffelen tot penetratie en alles wat daartussen ligt. Hoe vaak koppels vrijen, hoe lang een vrijpartij duurt, of waar en hoe men vrijt, kan erg verschillen.

Hoe vaak vrijen koppels?

Uit het Sexpert-onderzoek in Vlaanderen blijkt dat koppels gemiddeld 1 keer per week seks hebben. Veel mensen geloven dat 2 tot 3 keer per week seks hebben de norm is, maar dat cijfer ligt dus hoger dan het gemiddelde. Laat dat soort mythes je vooral niet doen gelooven dat er een norm bestaat waarnaar je je moet richten om een normaal of gezond seksleven te hebben. De behoefte aan vrijen en seks is voor iedereen anders.

Uiteraard kies je als koppel zelf hoe vaak je wil vrijen. Het komt er op aan samen met je partner een evenwicht te vinden dat voor jullie beiden bevredigend is. Als jullie behoefte aan seks min of meer gelijk is, is het natuurlijk veel makkelijker. Maar wanneer er een groot verschil in verlangen is, kan dit binnen een relatie spanningen geven. Masturbatie kan een oplossing zijn. Een gesprek met je partner waarin jullie een gulden middenweg zoeken is een belangrijkste stap.

Hoelang duurt een gemiddelde vrijpartij?

Er is geen maatstaf voor de duur van een vrijpartij. Naargelang de stemming, de sfeer en de opwinding kan de ene vrijpartij erg verschillen van de andere. Als je allebei erg opgewonden bent kan een korte, hevige vrijpartij (een 'vluggertje') heel bevredigend zijn. Een andere keer kan je in de stemming zijn om juist heel lang te vrijen, met voorspel, naspel... Niet de duur maar de voldoening telt.

Moet elke vrijpartij met een orgasme eindigen?

Neen. Lekker vrijen hoeft niet altijd te betekenen dat jij of je partner een orgasme krijgt. Overmatig streven naar een orgasme kan vrijen zelfs te veel onder druk zetten, zodat je minder van seks geniet. Zie het orgasme eerder als iets extra en niet iets noodzakelijk. Ook het gelijktijdig orgasme is moeilijk te bereiken.

Moet je met twee zijn om te vrijen?

Niet noodzakelijk. Al beleef je een vrijpartij meestal wel met z'n tweeën. Maar vrijen kan ook in je eentje als je masturbeert. Of met meerdere personen, zoals bij trioseks of groepseks.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond de gemiddelde vrijpartij vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en hulp bij lichamelijke en seksuele problemen.
  • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.