Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Kussen

Elkaar innig kussen is de ideale manier om je partner in de juiste stemming te brengen voor een fijne vrijpartij. Kussen kan heel opwindend zijn en je kan eindeloos variëren. Op welke manieren kan je kussen, welke variaties bestaan er en is kussen altijd veilig?

Welke soorten kussen bestaan er zoal?

Er bestaan vele soorten kussen en oneindig veel variaties in de manier waarop je het doet. Je kan lang en innig kussen. Of juist vluchtig. Je kan je partner over haar of zijn hele lichaam kussen: in de hals, op de borsten, de buik, handen en voeten... Of je overgeven aan de mond- en tongkus. Bij tongzoenen - ook French kiss genoemd - zoen je elkaar met geopende mond, waardoor de tongen elkaar raken. Door het stimuleren van lippen en tong gaat de seksuele opwinding stijgen.

Wat is opwindend kussen?

Opwindend kussen is voor iedereen anders. Het is kussen op zo'n manier dat je partner er opgewonden van wordt. Hoe dat is zoek je samen uit. Variëren en experimenteren kan je helpen bij je ontdekkingstocht. Probeer ook eens andere 'gebieden' dan de traditionele. Zoals de onderarmen, rug, navel en buik, het oorlelletje... Varieer en combineer.

Kan je een soa krijgen door te kussen?

Ja. Bepaalde soa's zoals herpes, hepatitis B en syfilis kunnen via tongzoenen overgedragen worden. Het hiv-virus niet omdat de hoeveelheid virus in het speeksel te klein is om een besmetting te kunnen veroorzaken. Behalve wanneer je koortsblaasjes, wondjes of aften in je mond hebt. Dan is het advies: niet tongzoenen.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond kussen vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en hulp bij lichamelijke en seksuele problemen.
  • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.