Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Masturberen: vingeren en aftrekken

Zelfbevrediging, soloseks, aftrekken, vingeren... er zijn heel wat termen voor masturbatie. Ze komen er allemaal op neer dat je jezelf seksueel opwindt tot er (eventueel) een orgasme volgt. Masturberen kan met de hand, met een voorwerp of een seksspeeltje, bijvoorbeeld een vibrator. Bijna alle mannen en de meeste vrouwen doen aan masturbatie. Zowel singles als wie een relatie heeft.

Masturbeert iedereen?

Jazeker. Of toch bijna iedereen. Volgens het Sexpert-onderzoek (Buysse et al, 2013) masturberen mannen vaker dan vrouwen. Mannen één tot meerdere keren per week, vrouwen één tot meerdere keren per maand. Ook binnen een relatie is masturbatie heel gewoon.

Is masturberen 'fout'?

Er is helemaal niets fout aan masturberen. Het is een onderdeel van je seksualiteit waarbij je leert hoe je lichaam werkt en wat je seksuele verlangens zijn. Anderzijds is het ook geen absolute 'must': als je er geen behoefte aan hebt dan is dat ook perfect oké.

Hoe masturberen vrouwen?

Elke vrouw doet het op haar manier. De seksueel meest gevoelige plekjes bij vrouwen zijn de tepels, de borsten, de billen, de vulva en de clitoris. Je kan ze op heel verschillende manieren stimuleren, strelen of masseren. De clitoris is het meest gevoelige plekje. Je kan er met je vingers over heen gaan of de zone errond stimuleren. Je kan ook de hele omgeving van de vulva stimuleren met je hand, tegen een kussen aanwrijven, een vibrator of glijmiddel gebruiken... Of je vingers (of een voorwerp) in je vagina inbrengen. Sommige vrouwen ervaren dat er binnen in hun vagina een zone is die extra gevoelig is voor stimulatie (de zogenaamde G-plek). Je eigen stemming en erotische fantasieën spelen een grote rol bij masturbatie.

 

Hoe masturberen mannen?

De penis en balzak zijn bij mannen de seksueel meest gevoelige delen. Maar veel mannen houden ook van strelen en stimuleren van de tepels, de borst, de billen en dijen. De eikel - en in het bijzonder de onderzijde ervan (het toompje) - is het meest gevoeligste plekje. Je kan de penis op verschillende manieren vastnemen en stimuleren: alleen met je vingers of met je hele hand, met korte of snelle rukjes, langzaam op en neer gaande bewegingen, knijpende of draaiende bewegingen, met of zonder glijmiddel... Stemming en fantasieën spelen ook bij mannen een grote rol.

Is masturberen normaal als je een relatie hebt?

Er is niets fout aan als je binnen je relatie ook nog behoefte hebt aan soloseks. Dat is bij heel veel mensen het geval. Het betekent zeker niet meteen dat er relationeel iets mis is. Soms is de reden om aan soloseks te doen voor de hand liggend, bijvoorbeeld als je partner voor enige tijd afwezig is. Je kan ook masturberen om je lichaam seksueel beter te leren kennen, om je te ontspannen, om seksuele spanning af te laten... Hoe open je hierover bent tegen je partner hangt af van de relatie die jullie hebben. Hou er rekening mee dat het voor veel mensen een moeilijk gespreksonderwerp blijft. Ook al weten ze met hun verstand dat het eigenlijk normaal is.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond masturberen vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en hulp bij lichamelijke en seksuele problemen.
  • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.