Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Seksspeeltjes

Seksspeeltjes - ook sextoys genoemd - bestaan in allerlei soorten en vormen. Ze zijn ontworpen om vrouwen en mannen seksueel te stimuleren. Ze prikkelen de fantasie en zorgen voor een 'speelse toets' in je seksleven. Er bestaan speciale seksspeeltjes voor mensen met een bijzondere voorkeur. En ook sekshulpmiddelen voor mensen met een beperking.

Seksspeeltjes: wat zit er in het gamma?

Er bestaat een eindeloze variatie. Ze kunnen de vorm hebben van geslachtsdelen (penis, vagina, borsten), maar dit is zeker niet altijd het geval. Meestal zijn ze vervaardigd uit rubber of silliconen. Populaire sextoys zijn:

Zijn sextoys een must voor je seksleven?

Sextoys worden door steeds meer mensen aangeschaft. Maar een must zijn ze natuurlijk niet. Ze kunnen je seksleven wel een nieuwe boost geven. Ze zorgen voor afwisseling, humor en kunnen het seksueel genot stimuleren. Je kan samen met je partner bespreken of jullie sextoys bij het vrijen willen gebruiken. Of je kan er mee experimenteren in je eentje. Voor mensen die er bijzondere seksuele wensen op na houden, bijvoorbeeld sadomasochisten, is het gebruik van SM-attributen niet weg te denken.

Kunnen seksspeeltjes soa's overdragen?

Ja. Als je partner met een soa besmet is bestaat er een risico op overdracht wanneer zij of hij een seksspeeltje met je deelt. Wil je toch sextoys delen en ben je niet zeker dat je partner geheel soa-vrij is, zorg dan voor een goede hygiëne:

  • Reinig je sextoy met water en zeep vooraleer je het wisselt met je partner.
  • Breng een vibrator na anaal gebruik nooit dadelijk in de vagina zonder hem eerst schoon te maken met water en zeep.
  • Heb je geen water en zeep bij de hand, breng dan een condoom over het seksspeeltje aan.
  • Gebruik glijmiddel op waterbasis bij sextoys die vervaardigd zijn uit silliconen.

Waar kan je seksspeeltjes kopen?

In elke seksshop. Maar ook nogal wat winkelketens bieden tegenwoordig seksueel getinte artikelen aan. En er is ook een gigantisch aanbod op het internet aan online webshops voor erotische artikelen.

Wat zijn seksuele hulpmiddelen?

Voor mensen met een handicap of chronische ziekte, bijvoorbeeld personen met een verlamming, zijn bijzondere seksattributen ontwikkeld. In de meeste gevallen zijn dit dezelfde seksspeeltjes als voor valide personen, alleen is er extra zorg besteed aan een makkelijkere en comfortabelere bediening ervan. Deze hulpmiddelen zijn eveneens te koop in seksshops of via internet.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond seksspeeltjes vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en hulp bij lichamelijke en seksuele problemen.
  • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.