Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Tips voor een fijn seksleven

Een fijn seksleven uitbouwen is niet alleen een kwestie van 'techniek'. Het is ook praten over wensen, verlangens en verwachtingen. Het is aandacht geven aan elkaar, intimiteit delen, samen zorgen voor de juiste sfeer en samen genieten. Met de tips hieronder raak je al een heel eind op weg.

Wat is de basis van een fijn seksleven?

Voor een bevredigende seksuele relatie zijn volgende elementen belangrijk:

  • intimiteit: met aandacht en tederheid omgaan met je partner kan wonderen doen. Een terloopse zoen, een tedere aanraking, een romantisch etentje...
  • sfeer: zorg voor een aangename omgeving. Maak het gezellig met muziek waar je partner van houdt en sfeervolle verlichting. Een verzorgd uiterlijk, parfum, leuke of sexy kledij dragen wezenlijk bij tot een intieme sfeer.
  • communicatie: geef je partner het signaal dat seks iets is waarover gepraat kan worden. Geef aan wat je zelf fijn vindt en tracht te achterhalen wat je partner denkt, voelt, of zou willen in verband met seks. 'Praat' ook met je lichaam zélf: toon je partner je meest erotische plekjes en hoe hij/zij je optimaal kan laten genieten.
  • plezier: zorg dat je relatie vrij is van verplichting of dwang. Vrij van bijvoorbeeld de 'plicht' om tot orgasme te komen. Of vrij van een opgelegd stramien dat bepaalt om de hoeveel tijd jullie seks zouden moeten hebben. Of hoelang een vrijpartij zou moeten duren.
  • organisatie: zin in seks en goede omstandigheden om te vrijen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Je moet er tijd voor maken en dingen afspreken. Ook voor fijne seks geldt: een goede voorbereiding is het halve werk.
  • assertiviteit: seks loopt niet altijd van een leien dakje. Er is durf nodig om te zeggen dat je iets niet wilt, of om iets te vragen waarnaar je verlangt. Soms valt het mee, soms valt het tegen. Maak er geen drama van, maar leer constructief omgaan met gevoelens van angst en frustratie.
  • variatie: er bestaan oneindig veel variaties in seksstandjes, voorkeuren, seksspelletjes en -speeltjes. Stel je open om nieuwe vormen van seks uit te proberen en wees eerlijk in wat je fijn vindt en wat niet.

Meer informatie of hulp nodig?

Voor tips voor een fijn seksleven en ondersteuning bij seksuele problemen kan je terecht bij een seksuoloog.