Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Vaginale seks

Penetratie, copulatie, geslachtsgemeenschap, neuken, coïtus... voor vaginale seks bestaan veel namen. Deze seks wordt het meest bedreven tussen vrouwen en mannen. Er bestaan heel wat variatietechnieken. Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) kunnen bij vaginale seks worden overgedragen. En wat als geslachtsgemeenschap een probleem is?

Neuken: hoe doe je het?

Ieder koppel zoekt hun eigen manier om de penetratie voor hen het meest opwindend te maken. Maar het komt er steeds op neer dat de man met zijn stijve penis in de vagina van de vrouw gaat. Daarbij zijn allerlei variaties mogelijk:

  • in seksstandjes: de positie(s) die je aanneemt tijdens het vrijen hebben een groot effect op de penetratie. Je kan liggend, zittend, staand, gehurkt vrijen waardoor de penetratie telkens weer anders ervaren wordt. Lees meer over de verschillende seksstandjes.
  • in bewegingen: op en neergaande bewegingen, harde of zachte stoten, draaiende bewegingen.
  • in ritme en snelheid: varieer en wissel korte, snelle stoten af met langzaam en diep penetreren.

Bovendien kan je niet alleen penetreren met je penis, ook andere lichaamsdelen (vingers, tong), seksspeeltjes (vibrator, dildo) of andere voorwerpen kunnen gebruikt worden.

Kan je zwanger worden van vaginale seks?

Uiteraard. Wanneer bij onbeschermde seks de zaadcellen van de man kunnen binnendringen in een rijpe eicel kan een zwangerschap ontstaan. Zaadcellen kunnen tot 5 dagen overleven in een vrouwenlichaam. Wil je zwangerschap voorkomen, gebruik dan een condoom of (betrouwbare) anticonceptie.

Kunnen soa's overgedragen worden bij vaginale seks?

Ja. Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) kunnen zowel van vrouw op man als omgekeerd worden overgedragen. Virussen en bacteriën uit het vaginaal vocht of menstruatiebloed kunnen de penis binnendringen via het slijmvlies van de eikel. Omgekeerd kunnen virussen en bacteriën uit het sperma en voorvocht via het slijmvlies van de vagina of baarmoederhals in het bloed van de vrouw terechtkomen. Een condoom beschermt tegen de meeste soa's.

Wat als vaginale seks problematisch is?

Er bestaan allerlei seksuele problemen die ertoe kunnen leiden dat geslachtsgemeenschap moeizaam verloopt. Dat kan te maken hebben met fysieke oorzaken, bijvoorbeeld een infectie die pijn bij het vrijen veroorzaakt. Of met een gebrek aan seksuele opwinding, bijvoorbeeld niet vochtig worden of geen erectie kunnen krijgen of behouden. Maar ook psychische of relationele problemen kunnen een oorzaak zijn. Een open en eerlijk gesprek met je partner over je gevoelens, verwachtingen en verlangens kan een eerste aanzet zijn om de problemen uit te klaren. Lukt dat niet, of zijn er meer complexe problemen, dan is een bezoek aan je huisarts, seksuoloog, gynaecoloog of androloog aan te raden.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond vaginale seks vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en hulp bij lichamelijke en seksuele problemen.
  • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.