Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Voor- en naspel

Kussen en strelen, knuffelen en masseren, het prikkelen van erogene zones... Het kan allemaal onderdeel zijn van het begin van een vrijpartij. Het voorspel wekt seksueel verlangen op. Na de vrijpartij kan tijdens het naspel nog steeds gestreeld, gekust en geknuffeld worden. De klemtoon ligt dan op nagenieten en het laten wegebben van de seksuele spanning.

Is het voorspel 'verplicht'?

Neen, maar toch begint vrijen vaak met één of andere vorm van voorspel. Het kan erg variëren naargelang de sfeer, de mate waarin je al opgewonden bent, en de wensen en verlangens bij jezelf en je partner. Soms kan je al zo opgewonden zijn dat er helemaal geen behoefte meer is aan voorspel en je meteen geslachtsgemeenschap (penetratie) wil.

Hoe lang moet het voorspel duren?

Ook in duur kan het voorspel erg verschillen. Het kan heel uitgebreid zijn, waarbij de seksuele spanning langzaam stijgt. Bijvoorbeeld met een erotische massage of via het bekijken van een erotische film. Of het kan kort en intens zijn, wanneer de seksuele spanning al sterk aanwezig is.

Is het naspel belangrijk?

De behoefte aan naspel verschilt bij elke vrijpartij. Mannen en vrouwen beleven het naspel vaak anders en doorgaans hechten vrouwen er meer belang aan. Dat komt omdat vrouwen vaker in een seksuele sfeer blijven hangen, terwijl bij veel mannen na het orgasme de opwinding snel verdwijnt. Naspel is dus niet verplicht, maar het kan de intimiteit tussen partners bevorderen. Geef nog even aandacht aan je partner: trek hem of haar bijvoorbeeld dicht tegen je aan en knuffel, streel of praat nog wat.

Moet je bij het voorspel al een condoom gebruiken?

Dat hangt ervan af. Ben je zeker dat je partner géén soa heeft, dan hoef je geen condoom te gebruiken. Tenzij om je voor een zwangerschap te beschermen als je partner geen anticonceptie gebruikt. Doe het condoom om vóór er contact is tussen de penis en de vagina. Als je niet zeker bent of je partner vrij is van soa's of anticonceptie gebruikt, gebruik dan zeker een condoom voor alle contact tussen penis en mond, vagina of aars. Of een beflapje voor alle contacten tussen mond en vagina of aars.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond het voor- en naspel vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en hulp bij lichamelijke en seksuele problemen.
  • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.