Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Aan pijn bij het vrijen kan je niets doen

seksmythe #09

Aan pijn bij het vrijen kan je niets doen

Pijn bij het vrijen is een veelvoorkomend probleem. Wel 1 op 5 vrouwen heeft er last van. Die pijn kan verschillende redenen hebben. Gelukkig bestaan er manieren om de pijn aan te pakken.

Pijn bij het vrijen: verschillende redenen

Pijn bij het vrijen komt in verschillende vormen. Je kan pijn ervaren als de penis je vagina binnenkomt of bij diep doorstoten.

Pijn bij seks kan te maken hebben met een medisch probleem zoals een bacteriële infectie, een schimmel  (candida) of vulvair eczeem.

Het kan ook pijn doen als je niet vochtig genoeg bent tijdens penetratie. Vaginale droogte kan verschillende oorzaken hebben:

 • Niet opgewonden genoeg zijn tijdens seks
 • Laag oestrogeengehalte (door menopauze, borstvoeding of het moment in je cyclus)
 • Medicatie zoals antidepressiva
 • Bepaalde aandoeningen zoals endometriose of diabetes

Ontspannen zijn tijdens seks is heel belangrijk. Als je bekkenbodemspieren erg gespannen zijn, kan penetratie pijnlijk worden.

Pijn bij het vrijen kan ook te maken met angst voor pijn. Stress draagt dan enkel bij aan het probleem. Zo kan een onaangename seksuele ervaring of relatieproblemen de pijn verder in stand houden.

Wanneer pijn een vicieuze cirkel wordt

Vaak zijn er dus meerdere redenen dat penetratieseks pijnlijk is. Misschien had je één keer pijn door een infectie  en ben je volgende keer bang dat het weer pijn zal doen. Dan ben je minder ontspannen en kan vrijen inderdaad weer pijnlijk zijn.

Misschien ga je ervan uit dat de pijn vanzelf weggaat. Of negeer je het probleem door even door de pijn te bijten. Je partner beseft het misschien niet ook niet (volledig).

Blijven seks hebben wanneer de pijn je genot verstoort helpt niet. Je kan dus beter ingrijpen en het met je partner bespreken.

Samen zoeken naar een oplossing

Pijn bij het vrijen pak je best samen aan. Leg je partner uit dat de pijn je minder doet genieten van seks. De pijn hoeft niet te betekenen dat je geen interesse hebt in hem of haar. Om weer samen te kunnen genieten van seks, is het belangrijk om erover te praten met je partner:

 • Wanneer voel je pijn?
 • Wanneer voel je geen pijn?
 • Wat kunnen jullie doen in bed om de pijn te vermijden?

Wat valt er aan te doen? Tips en tricks

Als je de pijn wil aanpakken, volg dan deze tips:

 • Geen penetratieseks: spreek af met je partner dat jullie geen penetratieseks hebben zolang je pijn hebt.
 • Probeer andere vormen van seks: pijpen, beffen, vingeren (clitoraal), aftrekken... Er zijn veel mogelijkheden. Probeer samen dingen uit die jullie allebei fijn vinden.
 • Zorg voor een ontspannen sfeer en voldoende opwinding.
 • Probeer eerst bij jezelf: je kan een vinger in je vagina steken en kijken of dat lukt zonder al te veel pijn. Dan kan je partner hetzelfde proberen. Bouw zo langzaamaan op.
 • Ga langs je huisarts of gynaecoloog: je arts kan samen met jou een medische oorzaak achterhalen en een eventuele behandeling voorstellen. Als je huisarts je zelf niet kan helpen, kan die je naar een seksuoloog of een bekkenbodem kinesist doorverwijzen.

Soms blijft penetratie ook pijnlijk na behandeling. Dat hoeft een fijn seksleven zeker niet in de weg te staan. Je kan je op andere manieren vrijen.