Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Het belangrijkste bij seks is dat de man klaarkomt

seksmythe #11

Het belangrijkste bij seks is dat de man klaarkomt

Het orgasme van de vrouw is even belangrijk als dat van de man. Toch komen vrouwen minder klaar dan mannen. Dat heet “de orgasmekloof”.

Orgasmekloof: vrouwen komen minder klaar

Mannen hebben tijdens seks veel vaker een orgasme dan vrouwen. De cijfers liegen er niet om: 90% van de mannen heeft (bijna) altijd een orgasme. Bij vrouwen is dat maar 48%. Toch geven de meeste mannen aan dat ze het belangrijk vinden dat hun partner altijd klaarkomt.

Waarom die cijfers zo ver uiteen liggen, heeft verschillende redenen. Opwinding is de eerste stap naar een orgasme. De juiste stimulatie vinden is ook een belangrijke vereiste voor meer orgasmes. Als vrouw kom je in het algemeen minder snel klaar tijdens penetratieseks omdat je de clitoris  minder stimuleert.

Opwinding is de eerste stap

Klaarkomen is meer dan alleen een kwestie van je techniek. Het proces begint al in je hoofd. Opwinding  is zeer belangrijk. Om makkelijk opgewonden te geraken, moet je jezelf ook goed voelen in je vel en in je relatie.

Je eigen turn ons en turn offs leren kennen is dus belangrijk. Je voorkeuren veranderen ook doorheen de tijd. Houd daar rekening mee en blijf ontdekken, bij jezelf en bij je partner.

De clitoris stimuleren: de weg naar het orgasme?

De clitoris is het belangrijkste plezierorgaan van de vrouw.

Als je aan de clitoris denkt, denk je vast enkel aan het zichtbare knopje bovenaan je vulva. Dat knopje is enkel de ‘glans’ van de clitoris. De volledige clitoris is veel groter, maar het grootste deel zit aan de binnenkant van het lichaam. Je kan de clitoris dus ook intern stimuleren via de vagina.

De clitoris glans aanraken kan heel aangenaam voelen wanneer je opgewonden bent. Voor veel vrouwen lijkt dat deel van de clitoris soms te gevoelig in het beginZorg dus eerst voor opwinding.

Probeer voorzichtig op te bouwen en begin met zachte en indirecte aanrakingen. Begin bovenaan langs het clitoriskapje (de huid die de clitoris bedekt) of van opzij langs de buitenste en binnenste schaamlippen.

Vagina, clitoris of allebei?

Er is geen één methode die bij iedereen werkt. Sommige vrouwen willen vooral directe stimulatie van hun clitoris, andere kunnen niet klaarkomen zonder penetratie. Of misschien heb jij net allebei tegelijk nodig. Wat de ene vrouw leuk vindt, vindt de ander misschien niets.

Probeer verschillende technieken uit.

Masturberen om te leren klaarkomen

Tijdens soloseks bereiken vrouwen net als mannen gemiddeld na 4 minuten een orgasme. Het is dus niet zo dat vrouwen gewoon moeilijk klaarkomen.

Het is zeker normaal dat je sneller een orgasme krijgt bij het masturberen dan bij seks met een partner. Hoe je jezelf stimuleert is vaak anders dan hoe je gestimuleerd wordt tijdens het vrijen. Help elkaar duidelijk te maken wat leuk voelt en hoe het nog leuker zou voelen.

Wat te doen? Tips en tricks

  • Ontdek wat je opwindt: dat kan passioneel kussen of strelen zijn, maar ook een ontspannen sfeer of een leeg hoofd tijdens seks.
  • Raak jezelf aan: Wees niet bang om je clitoris zelf te stimuleren tijdens seks met je partner. Zo kan je zelf genieten en tegelijkertijd je partner tonen wat je leuk vindt.
  • Vertel je partner wat je leuk vindt: wees specifiek en zeg of je een aanraking graag sneller wilt, harder, zachter of net precies hetzelfde.
  • Gebruik je lichaamstaal: je kan kreunen, zwaarder ademhalen of je hand op je partners hand leggen om het tempo en de richting aan te geven.
  • Genieten staat niet gelijk aan klaarkomen: ontspan en geniet van elke aanraking.

Getuigenissen