Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

De beste seks is spontane seks

seksmythe #02

De beste seks is spontane seks

Zin in seks komt niet altijd spontaan en seks komt ook niet zomaar uit de lucht vallen. Mensen hebben geen seksuele ‘oerdrift’. Zin is geen stoomketel die af en toe dient te worden ontladen of anders overkookt. 

Net als seks een proces is met verschillende fasen, verloopt zin krijgen in seks ook volgens een aantal stappen en voorwaarden. Iedereen heeft zijn eigen voorwaarden om zin in seks te krijgen. Jezelf de vraag stellen “wat heb ik nodig om zin in seks te kunnen krijgen?” is een belangrijk startpunt om je eigen voorwaarden te ontdekken.

Waar komt zin in seks vandaan en hoe ontdek je jouw voorwaarden?

Om zin in seks te krijgen moet je eerst geprikkeld worden. Prikkels kunnen zowel van binnenuit (gedachten, fantasieën, gevoelens) als van buitenaf komen (beelden, geluiden, geuren, aanrakingen). 

Uiteindelijk beslis je zelf of je op die prikkels ingaat. Daarvoor moeten de omstandigheden juist zitten en die zijn erg persoonlijk. Als de context juist zit, neem jij misschien initiatief naar je partner toe. Maar of je partner daarop ingaat, hangt er van af of zijn of haar voorwaarden om zin te krijgen ook zijn vervuld. Misschien is één van jullie beiden moe, had je een stresserende dag op het werk of komt de (schoon)familie straks nog op bezoek. Misschien heb je net ruzie gehad met je partner en ben je nog kwaad. 

Als de voorwaarden om zin te krijgen voor jullie beiden goed zitten, dan kan je effectief proberen meer zin en opwinding op te bouwen. Dan kan je samen een manier vinden om die zin en opwinding te bevredigen. De verwachting van een aangename ervaring of beloning (een gevoel van intimiteit met je partner of een orgasme) kan ook een belangrijke stimulans zijn die mee bepaalt of je verder wil of niet. Als je op voorhand denkt dat het vrijen niet leuk zal zijn, zal je minder gemotiveerd zijn om verder te proberen. 

Realistische verwachtingen 

Soms krijgen we door wat we lezen en wat we horen een onrealistisch beeld van een vrijpartij. Elke vrijpartij zou dan zonder uitzondering fantastisch horen te zijn. Dat betekent dan een spontane vrijpartij van lange duur, met acrobatische standjes en met als afsluiter een intens en gelijktijdig orgasme. Maar voor veel mensen komt dat beeld niet overeen met hun ervaring.

Als je ervan uitgaat dat elke vrijpartij gepaard gaat met ‘toeters en bellen’, dan is de kans groot dat je wel eens voor een teleurstelling komt te staan. De ene keer zal seks minder bevredigend zijn, de andere keer fantastisch. Tijdens bepaalde perioden van je leven kan seks ook op een erg laag pitje staan en in andere perioden kan je seksleven weer aanwakkeren. Denk aan realistische verwachtingen. Anders sta je misschien voor teleurstelling en frustratie als het eens niet lukt. Als het vrijen gemiddeld ‘gewoon goed’ is en je tevreden bent, dan is er op zich niets mis met je seksleven.

Wat te doen? Tips en tricks

  • Ken je prikkels. Word je bewust van wat  jou stimuleert, dan kan je de zin beter opzoeken. 
  • Creëer de juiste omstandigheden. Welke voorwaarden zijn voor jou belangrijk om zin te krijgen in seks? Denk eens na over een opwindende vrijpartij uit het verleden en in welke context die plaatsvond. Hoe voelde je je toen tegenover je partner? Wat maakte de ervaring zo fijn? Eens je weet wat jou stimuleert of afremt, kan je ook beter de juiste omstandigheden creëren.
  • Praat met je partner over wat je wel en niet wil. Als jullie elkaars voorwaarden kennen, dan kan je gemakkelijker voor elkaar de juiste context creëren.   
  • Leg tijdens het vrijen de nadruk op het plezier dat je beleeft en niet op presteren. 
  • Toon doorheen de dag affectie tegenover je partner (knuffelen, kussen…). Dat bevordert de intimiteit en leidt zo tot meer seksueel verlangen. 
  • Wees niet te streng voor jezelf en aanvaard schommelingen in je seksleven.

Voor meer informatie of hulp rond een gebrek aan zin in seks en ondersteuning bij seksuele problemen kan je terecht bij de huisarts of een seksuoloog.