Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Enkel seks met penetratie is echte seks

seksmythe #08

Enkel seks met penetratie is echte seks

Seks is veel meer dan alleen penetratie. Toch is dat waar de meeste mensen aan denken bij het woord seks.

Wat is seks dan wel?

Seks is veel meer dan penetratie. Het is ook:

Seks wordt meestal opgebouwd van kussen over vingeren en aftrekken naar penetratieseks. Maar penetratie is niet het eindpunt of het doel van seks. Het is er maar één vorm van.

Ook fantaseren of jezelf bevredigen kan deel uitmaken van seks. Genieten van seks betekent ook genieten van elkaars lichaam.

Is penetratie nodig?

Nee, een goede vrijpartij heeft geen penetratie nodig. Toch denken veel mensen bij het woord seks aan vaginale penetratie (de typische ‘penis in vagina’ seks).

Penetratie is ook zeker niet de enige weg naar een orgasme. Vooral vrouwen hebben vaak andere stimulatie nodig dan vaginale penetratie, zoals stimulatie van de clitoris.

Orale seks

Genieten van seks kan ook door elkaar met je mond te bevredigen (beffen of pijpen).

Niet iedereen vindt orale seks fijn. Sommigen lijkt het vies of vinden het afstandelijk omdat je verder van je partner ligt.

Wat heb jij nodig om van plezier orale seks te genieten? Misschien wil je dat je partner eerst een douche neemt, het schaamhaar getrimd houdt of wil je de penis niet te diep in de mond nemen. Praat met je partner over hoe je graag orale seks geeft en ontvangt.

Als penetratie geen optie is

Misschien is penetratie voor jou pijnlijk of zelfs onmogelijk. Soms is dat tijdelijk, soms permanent. Je kan zeker een fijn seksleven opbouwen zonder penetratie. Er zijn veel andere vormen van seks. Wees creatief en zoek het verlangen op een manier die wel mogelijk is:

  • Verken elkaars lichaam.
  • Zoek welke plekken fijn voelen.
  • Leer welke soort aanrakingen je opwinden.

Mensen met een fysieke of mentale beperking kunnen ook een beroep doen op seksuele dienstverlening via Aditi vzw.

Homomannen en lesbiennes

De misvatting dat seks gelijkstaat aan penetratie leeft niet enkel bij hetero’s, maar ook onder mensen met een andere seksuele orientatie en/of identiteit.

Zo hebben homomannen hebben niet enkel anale seks en gebruiken lesbiennes niet altijd vibrators of dildo’s. Onder lesbiennes is strelen of vingeren en orale seks (beffen) veruit het populairst. Ook homomannen doen het vaakst aan orale seks (pijpen) en elkaar aftrekken.

Dat ‘echte seks’ altijd penetratie moet bevatten klopt dus voor de meesten niet.

Tips en tricks

  • Wees ontspannen: het doel van seks is genieten en ontspannen zijn.
  • Zorg voor intimiteit.
  • Stel jezelf de vraag: wat heb ik nodig om te genieten van seks? Misschien is dat een proper gevoel, comfortabel zijn of een leeg hoofd. 
  • Zoek samen uit wat jij en je partner opwindend vinden: plekken waar je graag gestreeld wordt, manieren om te vrijen...
  • Wees eerlijk in wat je fijn vindt en wat niet. Als je een bepaalde vorm van seks niet fijn vindt, ben je uiteraard nooit verplicht om het te doen.

Andere vormen van seks

aftrekkenlikkenkussenkussenmasseren op bed