Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Jongens zijn de jagers, meisjes de prooi

seksmythe #10

Jongens zijn de jagers, meisjes de prooi

Meisjes kunnen net als jongens het initiatief nemen. Als man kan je ook wachten tot de vrouw de eerste stap neemt. Maak je niet te veel zorgen om wat er van je verwacht wordt. 

Jongens mogen afwachten

Soms lijkt het alsof versieren de verantwoordelijkheid van de man (“de jager”) is. Toch moet je als man niet altijd het initiatief nemen. Je kan ook aftoetsen en wachten tot de vrouw naar jou komt.  

Er zijn verschillende manieren om iemand te verleiden  zonder het initiatief te nemen: 

  • complimentje geven 
  • langer oogcontact houden 
  • glimlachen 
  • een korte aanraking 
  • interesse tonen: vragen naar zijn of haar studies, werk, hobby’s...  

Als je niet zeker weet of iemand interesse in je heeft, kan je dat aan hen vragen. Durf je niet? Vraag het dan via een vriend of vriendin. 

Meisjes mogen jongens versieren

Als meisje moet je niet afwachten tot een leuke jongen naar je toe stapt.

Heb je interesse? Dan mag je zeker de eerste stap nemen. Stap op hem af en vraag of hij iets wil drinken. Of geef hem een complimentje.     

Genderstereotypes en hun gevolgen

Volgens de jager-prooi mythe (die heel stereotiep is), moet een man een vrouw een tijdje achterna zitten. Vrouwen zouden zich dan als prooi moeten gedragen en niet te snel interesse tonen.  

Dat zorgt ervoor dat je als vrouw je soms verplicht voelt eerst nee te zeggen op de avances van een man. Ook wanneer je wel interesse hebt. Anders word je misschien (onterecht) gezien als “te makkelijk”. 

Omdat je als man denkt dat je moet aandringen, ga je blijven druk zetten. Flirten kan natuurlijk een leuk spelletje zijn. Maar als iemand met woorden en/of lichaamstaal toont dat hij of zij niet geïnteresseerd is, stop je best met je avances. 

Slachtoffers van seksueel geweld

Vrouwelijke slachtoffers krijg soms zelf onterecht de schuld van seksueel geweld. Dat heet victim blaming. Zo zou je volgens de mythe met je gedrag uitlokken als je je niet als passieve prooi gedraagt, door je te sexy te kleden of gedragen. 

Mannelijke slachtoffers van seksuele agressie worden niet altijd geloofd of serieus genomen. Omdat hun situatie niet past bij het stereotype beeld van seksueel geweld.  

Zo denken sommige mensen dat het altijd bij een verkrachting altijd gaat om een onbekende man als dader (de jager) en een meisje als slachtoffer (de prooi). Door die mythe krijg je het verkeerde beeld dat mannen geen slachtoffers kunnen zijn.  

Hoe pak je het dan wel aan? Tips en tricks

Weet je niet goed hoe je het versieren moet aanpakken? Volg dan deze tips:  

  • Maak je niet druk om wat er van je verwacht wordt als jongen of als meisje.  
  • Dring niet aan als iemand geen interesse heeft. 
  • Heb je geen interesse? Het is OK om dat duidelijk te zeggen, met woorden en/of lichaamstaal. 
  • Twijfel je of je de ander ziet zitten? Geef dan aan dat je voorlopig geïnteresseerd bent. Je kan je later altijd nog bedenken.  

Getuigenissen