Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Jongeren hebben steeds vroeger seks

seksmythe #04

Jongeren hebben steeds vroeger seks

Uit het Sexpert onderzoek blijkt dat jongeren gemiddeld hun eerste keer beleven rond 17 jaar. Ook zit er tegenwoordig gemiddeld meer tijd tussen de eerste kus en de eerste geslachtsgemeenschap.

De mythe dat praten over seks jongeren aanzet tot een vroegere start klopt ook niet. Onderzoek toont net aan dat goede seksuele vorming leidt tot meer verantwoord seksueel gedrag. Dat houdt in dat jongeren hun eerste keer vaker uitstellen en bovendien minder risico lopen op seksueel geweld, soa’s en ongeplande zwangerschap

Praten over seks heeft tal van voordelen

Praten over seks binnen het gezin zorgt voor een open gesprekssfeer. Het toont je zoon of dochter dat hij of zij bij jou terecht kan voor vragen. Zo maak je hen weerbaarder en kritischer tegenover verkeerde informatie en stereotiepe beelden over seks die ze misschien van hun leeftijdsgenoten leren. Bovendien zorgt vroege voorlichting ervoor dat jongeren zichzelf meer waarderen en later ook fijnere ervaringen hebben met seks. 

Het gesprek vroeg beginnen heeft ook voordelen voor jezelf als ouder. Als je er vroeger aan begint kan je thuis gemakkelijker over seksuele onderwerpen praten voordat het een ongemakkelijk gesprek wordt. Vaak krijg je onverwachte kansen om een gesprek te beginnen met je kind. Misschien vertelt je kind je over een situatie op school, of kijken jullie samen naar een programma op televisie. Grijp die kansen, want dat is een uitstekend moment om je kind iets te leren.

Scholen en ouders zijn partners 

De school is een uitstekende plek voor seksuele vorming. Leerkrachten kunnen een veilige klassfeer creëren en hebben vaak uitgebreide kennis over bepaalde onderwerpen. Alleen vinden veel jongeren die voorlichting soms te beperkt. Er is niet genoeg tijd om alles aan bod te laten komen en over sommige onderwerpen (zoals relaties, menstruatie en veilig vrijen) praten jongeren soms liever met een ouder of familielid. 

Bovendien geef je als ouder je kind ook normen en waarden mee over gelijkheid, empathie en grenzen aangeven. Je kind leren over relaties en seksualiteit is een belangrijk onderdeel van hun opvoeding.

Je hoeft geen (s)expert te zijn

Veel ouders hebben schrik dat ze niet de juiste kennis hebben om hun kinderen seksuele vorming mee te geven. Maar die angst is onterecht. De meeste jongeren willen ook meer informatie over relaties. Daarnaast hoef je zeker niet over je eigen privéleven te praten. Gewoon een open houding tonen tegenover seksuele onderwerpen toont je zoon of dochter dat hij of zij bij jou terecht kan. 

Wat te doen? Tips & tricks

  • Begin als ouder het gesprek op tijd!
  • Neem het stap voor stap: pas je gesprekken aan naargelang de leeftijd en ontwikkeling van je kind
  • Praat over de dingen waar je kind op dat moment mee zit en pik in op wat hij of zij je vertelt. 
  • Benoem de dingen en gebruik woorden waar jij jezelf op je gemak bij voelt.
  • Educatief materiaal en handige boeken vind je in de Sensoa leermiddelenbank.

Voor meer informatie of hulp rond seksuele opvoeding kan je terecht bij de Opvoedingslijn