Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Met hiv kan je geen seks meer hebben

seksmythe #07

Met hiv kan je geen seks meer hebben

Je seksleven stopt niet omdat je hiv hebt. Na een diagnose hebben sommige mensen veel seks en anderen helemaal niet. Dat is normaal. De impact van je diagnose is vaak tijdelijk. Met de huidige mogelijkheden kan je een overdracht met hiv vermijden.

Wat is het risico op hiv-besmetting?

De overdracht van hiv  is niet onvermijdelijk. Er zijn verschillende manieren om je risico te verlagen. Er bestaan veilige vormen van seks. Bij strelen, masseren, kussen of tongzoenen loop je geen risico om hiv te krijgen of je partner te besmetten. Orale seks houdt minder risico in op een hiv-besmetting dan vaginale of anale seks. Je kan ook PrEP nemen voordat je seks hebt. Condooms bieden uitstekende bescherming tegen hiv en andere soa’s.

Niet meetbaar = Niet overdraagbaar (N=N)

Als je een niet-meetbare virale lading hebt, ben je niet langer besmettelijk. Dat wil zeggen dat je zo weinig van het virus in je bloed hebt dat het niet meer zichtbaar is bij een gewone hiv-test. Je kan in dat geval ook zonder condoom veilig vrijen. Er zijn wel een aantal voorwaarden:

  • Je neemt dagelijks je hiv-remmers
  • Je laatste controle bij een hiv-arts is minder dan 6 maanden geleden

Er zijn dus verschillende mogelijkheden om je jezelf en je partner te beschermen.

Relaties en kinderen als je hiv hebt

Een relatie aangaan na je hiv-diagnose kan intimiderend zijn. Sommige mensen met hiv zoeken een andere hiv-positieve partner. Toch kan je ook met hiv een relatie aangaan met iemand die geen hiv heeft.

Kinderen krijgen na je diagnose

Je kan kinderen krijgen als je hiv-positief bent. Dankzij de moderne geneeskunde kan je vermijden dat je kind het virus heeft bij de geboorte. Daarvoor is een goede medische begeleiding nodig: voor, tijdens en na de zwangerschap.

Nathalie is een hiv-positieve vrouw. Bekijk haar getuigenis over hoe zij haar bevalling heeft aangepakt.

Genieten van seks

Intussen is hiv een chronische ziekte geworden en geen doodsvonnis meer. Toch kan het na je diagnose even zoeken zijn welke plaats hiv opneemt in je leven. Ook in je seksleven. Denk na over wat genieten van seks voor jou betekent. Wat heb jij nodig om te genieten? Misschien is dat vertrouwen in je partner of bepaalde afspraken rond veilig vrijen.

Tips & tricks

Als je niet zeker bent over je seksleven, helpen deze tips je:

  • Denk na over wat genieten van seks voor jou betekent.
  • Praat met je (seks)partner over waar je je wel of niet goed bij voelt.
  • Luister naar de behoeften en zorgen van je partner.
  • Informeer je over veilig vrijen bij je hiv-arts of andere hulpverlener.