Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Seks is iets voor jonge mensen

seksmythe #05

Seks is iets voor jonge mensen

Op seks staat geen leeftijd. Naargelang je leven verandert en je in verschillende levensfases terechtkomt, verandert je seksleven mee. Die veranderingen horen bij het leven en zijn onvermijdelijk, maar dat hoeft niet negatief te zijn. Volgens het Sexpert onderzoek is een aanzienlijk deel van de Vlaamse ouderen bovendien seksueel actief. Velen van hen geven ook aan dat ze seks nog steeds belangrijk vinden.

Ouderdom en seksualiteit

Iedereen wordt ouder maar je blijft dezelfde persoon. Ook ouderen blijven nood hebben aan intimiteit en lichamelijkheid. Het seksleven verandert wel naarmate je elkaar langer kent en veel ouderen hebben minder vaak seks dan voordien. Maar dat hangt af van persoon tot persoon. Sommige ouderen genieten nog evenveel van seks als vroeger, maar anderen geven aan dat seks hen niet meer zo interesseert. Zo zijn er ook mensen die op latere leeftijd positiever kijken naar hun seksleven omdat ze minder nadruk leggen op penetratie en meer aandacht besteden aan andere vormen van seks of intimiteit.

Soms kunnen leeftijdsgebonden factoren seksualiteit wel moeilijker maken. Bepaalde complicaties zoals ziekte, bijwerkingen van medicatie of lichamelijke ongemakken zoals pijn kunnen seks ook volledig in de weg staan. Ook dementie kan een grote invloed hebben op je seksualiteit en je seksueel gedrag tegenover je partner.  In al deze gevallen is het belangrijk om als oudere ook op vlak van seksualiteit ondersteuning te krijgen vanuit de zorgverlening.   

Seksualiteit in het woonzorgcentrum

Koppels komen wel eens op latere leeftijd samen terecht in een woonzorgcentrum en willen hun lichamelijke relatie voortzetten. Of misschien leeft de ene partner in een woonzorgcentrum en komt de andere op bezoek. Ook nieuwe relaties kunnen ontstaan of een bewoner wil een beroep doen op seksuele dienstverlening. Ook dan moet er ruimte zijn voor intimiteit, maar een gebrek aan privacy maakt dat vaak moeilijk. Dan is een open houding van de familie en hulpverlener cruciaal. 

Wat te doen? Tips en tricks

  • Iedereen heeft recht op seksualiteit en intimiteit. Onthoud dat seksuele gevoelens vaak even belangrijk zijn voor je ouders of grootouders als voor jou. 
  • Verhuizen jij of je ouders binnenkort naar een woonzorgcentrum? Vraag dan naar hun beleid rond seksualiteit en/of partnerrechten.
  • Bespreek het met de juiste partners: voor vragen omtrent ouderdom en seksualiteit kan je onder andere terecht bij Aditi vzw.

 

o
<
>