Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Veel seks is een teken van een goede relatie

seksmythe #01

Veel seks is een teken van een goede relatie

Dankzij het grootschalige Sexpert onderzoek weten we dat Vlamingen gemiddeld 1 keer per week seks hebben. Veel mensen geloven dat 2 tot 3 keer per week seks hebben de norm is, maar dat cijfer ligt dus hoger dan het gemiddelde. 

Laat dat soort mythes je vooral niet doen geloven dat er een norm bestaat waarnaar je je moet richten om een normaal of gezond seksleven te hebben. Uiteraard kies je als koppel zelf hoe vaak je wil vrijen. De ‘perfecte hoeveelheid’ is hoe vaak jij en je partner dat zelf willen.

Vaker seks hebben betekent niet automatisch meer tevreden zijn

Als je vaker seks hebt, betekent dat niet dat je automatisch meer tevreden bent met je seksleven. Net zoals er koppels zijn die vaak vrijen en tevreden zijn, zijn er ook koppels die weinig vrijen en tevreden zijn. Het hangt af van wat jij en je partner verwachten en hoe jullie met deze verwachtingen omgaan. Een gulden middenweg vinden is vaak nodig binnen een relatie. Dat is ook zo voor hoe vaak je met elkaar vrijt.

Seks varieert doorheen je leven

In het begin van een nieuwe relatie heeft men meestal meer seks. Vaak zorgt verliefdheid dan voor een sterke dosis hormonen en wil je elkaars lichaam ontdekken. Naarmate de relatie vordert en je met elkaar vertrouwd raakt, kan seks een steeds lagere prioriteit krijgen. 

In een langdurige relatie zullen er perioden zijn met meer seks én perioden waarbij er misschien amper wordt gevrijd. Dat kan verschillende oorzaken hebben, waaronder stress (over je werk of woning) of ruzie met je partner of familie. Maar ook zwangerschap, bevalling en het opvoeden van je kinderen kan een invloed hebben op je seksleven. Voor kleine kinderen zorgen kan vermoeiend zijn en veel kopzorgen met zich meebrengen. Naarmate je kinderen ouder worden, wordt de nodige tijd en privacy vinden minder vanzelfsprekend. Tijd voor elkaar vrijmaken is dan essentieel. 

Wat te doen? Tips en tricks

Zorg dat je tijd vrij maakt voor seks en creëer de juiste omstandigheden. Zin in seks kan je niet forceren of inplannen in je agenda. Wat je wel kan doen is de juiste context creëren, zodat die zin er gemakkelijker kan komen.

Misschien zijn jij en je partner het niet eens over hoe vaak je zou willen vrijen. Als je meer of minder wil vrijen dan nu het geval is, kan er misschien ontevredenheid ontstaan. Om die ontevredenheid te voorkomen, is een eerste mogelijke stap daar als partners over te praten:

  • Bespreek je verwachtingen: praat met je partner over hoe vaak jij het liefst wil vrijen.   
  • Creëer een open gesprekssfeer waarin jullie naar beide kanten van het verhaal kunnen luisteren en het mogelijk is een gulden middenweg te zoeken.
  • Zeg wat je leuk vindt: je tevredenheid hangt onder meer af van of je wensen en grenzen worden gerespecteerd. Praat over wat je graag hebt en wat je minder graag hebt.
  • Zorg ervoor dat de omstandigheden om zin te krijgen goed zitten. Maak tijd vrij voor elkaar. Plan eventueel een ontspannende avond waarin jij en je partner je enkel op elkaar concentreren, zonder verwachtingen of er zal worden gevrijd of niet.

Voor verdere ondersteuning om seksuele sleur in je relatie te vermijden en ondersteuning bij seksuele problemen kan je terecht bij een seksuoloog.