Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Voor een orgasme moet de penis altijd in de vagina

seksmythe #03

Voor een orgasme moet de penis altijd in de vagina

Seks is meer dan alleen vaginale penetratie. Onder seks valt ook elkaar aanraken, strelen, kussen en stimuleren met de mond, handen en vingers. Voor de meeste mannen volstaat enkel penetratie wel om een orgasme te bereiken. Maar voor vrouwen is enkel penetratie (‘penis in vagina’) zelden voldoende om een orgasme te krijgen. 

Omdat veel mensen seks gelijkstellen aan penetratie, komen mannen in het algemeen vaker klaar tijdens seks dan vrouwen. Volgens het Sexpert onderzoek krijgt ongeveer 90% van alle mannen (bijna) altijd een orgasme tijdens seks, terwijl dat bij vrouwen iets minder dan de helft is. Dat verschil tussen mannen en vrouwen noemt men wel eens de “orgasmekloof”. 

Hoe bereik je als vrouw dan wel een orgasme?

Om als vrouw klaar te komen, is het belangrijk dat je de juiste stimulatie gebruikt. Daarin speelt de clitoris een belangrijke rol. Bij vrouwen is de clitoris eigenlijk de tegenhanger van de penis bij de man (in het bijzonder de gevoelige eikel van de penis en het toompje). De meeste vrouwen ervaren dan ook veel plezier wanneer hun clitoris gestimuleerd wordt. Dat kan bijvoorbeeld met je hand, je vingers of je tong. Vooral de top en de zijkanten van de clitoris zijn daarbij erg gevoelig.

Wat je aan de buitenkant ziet, is maar het topje van de ijsberg

Onderzoekers hebben ontdekt dat de clitoris veel groter is dan het topje (de ‘glans’) dat je aan de buitenkant ziet. Achter die zichtbare glans loopt de clitoris als een schacht verder in het lichaam. Die schacht ontplooit zich in een omgekeerde “V”-vorm in twee zijarmen (crura) en twee zwellichamen (bulba) en hecht zich vast aan het schaambeen. 

In de embryonale fase ontwikkelt de clitoris uit hetzelfde weefsel als de penis van de man. De clitoris is dus ongeveer even groot als de penis bij de man, maar bevindt zich grotendeels aan de binnenkant van het lichaam van de vrouw. 

Wat te doen? Tips en tricks

Er bestaat niet één zekere weg naar het orgasme die voor iedere vrouw werkt. Bovendien moet je om een orgasme te bereiken ook kunnen ‘loslaten’. Maar de onderstaande tips kunnen je wel op weg helpen:

  • Leer je lichaam kennen: bekijk je vulva met een spiegeltje en leer je eigen lichaamsdelen kennen en benoemen. Dan kan je alles ook makkelijker aanwijzen voor je partner. 
  • Masturbeer (eventueel met glijmiddel): ga op verkenningstocht en ontdek welke aanrakingen aan je vagina en clitoris je leuk vindt. Hard of zacht, traag of snel, afwisselend, opbouwend, aan een vast tempo…  
  • Stimuleer je clitoris samen met je partner: toon je partner wat je leuk vindt en ontdek samen wat bij jullie het beste werkt. 
  • Bekijk hoe je je seksueel repertoire kan verbreden: probeer meer manuele  seks (vingeren) en orale  seks (beffen), waarbij je aandacht besteedt aan de clitoris. Neem hierbij je tijd.
  • Stimuleer de clitoris ook tijdens de penetratie: dat kan je als vrouw bij jezelf doen of als man bij je partner en met je hand of je vingers of eventueel met een speeltje. Er bestaan ook verschillende standjes die het makkelijker maken om de clitoris met de hand te stimuleren, zoals het amazonestandje waarbij de vrouw bovenop zit.
  • Praat met je partner over hoe er meer aandacht kan zijn voor de clitoris bij het vrijen.

Voor meer informatie of ondersteuning bij orgasmeproblemen kan je terecht bij een seksuoloog

o
<
>