Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Zwanger worden is gewoon een kwestie van goed plannen

seksmythe #06

Zwanger worden is gewoon een kwestie van goed plannen

Het moment waarop je zwanger wordt is moeilijk te controleren. Dat geldt enerzijds voor koppels die actief proberen zwanger te worden, maar ook voor zij die een ongeplande zwangerschap willen vermijden. Zwanger worden lukt niet altijd vanzelf. En een ongeplande zwangerschap komt ook vaker voor dan je denkt.

Zwanger worden lukt niet altijd vanzelf

Vruchtbaarheidsproblemen en -behandelingen komen vaker voor dan je denkt. Volgens cijfers van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (2015) zijn één op veertien zwangerschappen het resultaat van een vruchtbaarheidsbehandeling. 

Wanneer men de term “gezinsplanning” hoort, geeft dat bij veel mensen het idee dat ze hun vruchtbaarheid ook kunnen inplannen. Dat klopt helaas niet. Als je probeert een zwangerschap in je schema in te plannen (“nadat het huis af is”, “misschien over twee jaar”…), dan kan het gebeuren dat de zwangerschap niet komt eens je er klaar voor bent.

De invloed van leeftijd op vruchtbaarheid

De latere leeftijd waarop men aan kinderen begint is dé belangrijkste oorzaak van verminderde vruchtbaarheid in het Westen. Een vrouw is het vruchtbaarst tussen haar twintigste en dertigste levensjaar. Daarna begint de vruchtbaarheid af te nemen en stijgt tegelijkertijd het risico op een miskraam.

Dankzij de medische vooruitgang denken veel mensen dat je met een vruchtbaarheidsbehandeling ook op latere leeftijd zonder problemen zwanger kan worden. Maar de geneeskunde kan de invloed van leeftijd niet zomaar verhelpen. Daarnaast mag je de impact van vruchtbaarheidsbehandelingen ook niet onderschatten. Deze behandelingen zijn emotioneel erg zwaar, vooral als het na vele malen proberen nog steeds niet lukt. Vruchtbaarheidsproblemen kunnen ook een sterke impact hebben op je mentaal en relationeel welzijn.  

Een ongeplande zwangerschap komt vaker voor dan je denkt 

Uit het Sexpert onderzoek blijkt dat 1 op 4 zwangerschappen ongepland is. Bijna één op vijf zwangerschappen wordt in eerste instantie als ongewenst ervaren. 

De Wereldgezondheidsorganisatie berekende in 2015 hoeveel ongeplande zwangerschappen er zouden zijn als iedereen zijn anticonceptie perfect zou gebruiken. Zelfs in een ideale situatie zouden er wereldwijd 5,9 miljoen ongeplande zwangerschappen per jaar zijn. Net als een auto in panne kan vallen en een computer stuk kan gaan, is anticonceptie ook feilbaar.

De valkuilen van het gebruiken van anticonceptie

Iedereen beweert dat anticonceptie gebruiken eenvoudig is, maar niets is minder waar. Als je met een nieuwe methode start gaat het meestal goed omdat je erg aandachtig bent. Maar na een tijdje wordt het routine en dan is de kans groter dat het een keer misgaat. 

Er zijn middelen waarvan het gebruik gemakkelijker is, gewoonweg omdat vergeten of verkeerd gebruiken bijna onmogelijk is. Bij het gebruik van anticonceptiemethoden als een hormoon- of koperspiraal, een hormonaal implantaat of een sterilisatie zijn zogenaamde ‘gebruikersfouten’ bijna onbestaande. Andere methodes eisen dan weer meer inspanning om ze juist te gebruiken, denk aan een combinatiepil, een condoom, een vaginale ring of een pleister

Ongeplande zwangerschap is helaas nog steeds taboe

Een ongeplande zwangerschap kan iedereen overkomen. Niemand kiest ervoor om ongepland zwanger te zijn en niemand wil een abortus nodig hebben. Maar als je ongepland en ongewenst zwanger bent, is het belangrijk dat je voor jezelf een goede beslissing kan nemen waar je achter staat. De vooroordelen rond ongeplande zwangerschappen zorgen voor schuldgevoelens en maken de beslissing moeilijker.

Wat te doen? Tips en tricks

Je vruchtbaarheid controleren is dus minder vanzelfsprekend dan je zou denken. Vrouwen zijn gemiddeld 30 jaar vruchtbaar en mannen nog langer. Dat betekent dat je over verschillende levensfases heen moet stilstaan bij je gezinsplanning:

  • Denk aan de lange termijn: Hoeveel kinderen wil je? Wil je er wel, en wanneer? Kan je je momenten voorstellen dat het echt een ramp zou zijn om ongepland zwanger te worden? 
  • Gebruik anticonceptie die bij je past. Vaak start je een specifieke anticonceptiemethode omdat een arts die voorstelt of omdat je iemand kent die daar tevreden over is. De vraag is of dit ook een middel is dat bij jou, je levensstijl en je behoeftes past. De anticonceptiewijzer is een online tool die je helpt in de keuze van een geschikt anticonceptiemiddel.
  • Praat met je huisarts of gynaecoloog over je anticonceptiegebruik en gezinsplanning. Als je problemen ervaart met je anticonceptie, kan je arts met jou overleggen of een andere methode misschien beter past. 
  • Praat erover met je partner. Gezinsplanning is een gedeelde verantwoordelijkheid, bespreek hoe jullie dat samen kunnen invullen.
  • Ken je opties, voor wanneer het niet loopt zoals je wil. Stel dat je zwanger wordt op een moment dat je het echt niet wil of dat het onverantwoord zou zijn om kinderen te krijgen. Als je er op voorhand al over nagedacht hebt, zal het je helpen een goede beslissing te nemen als je ermee geconfronteerd wordt. 
  • Sta ook stil bij je opties als een gewenste zwangerschap op zich laat wachten. Hoe kijken jij en je partner naar vruchtbaarheid, behandelingen en alternatieve oplossingen zoals adoptie? Als het niet lukt om zwanger te worden, willen jullie je dan laten onderzoeken? Zou je een behandeling willen starten als de arts dat aanraadt? Hoe lang zijn jullie beiden bereid te proberen?

Voor meer informatie of hulp rond vruchtbaarheid en zwangerschap kan je terecht bij de huisarts of gynaecoloog.

o
<
>