Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Behandeling van soa's

Een goed argument om je te laten testen, is dat een aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) gemakkelijk te behandelen zijn. Voor andere is dat niet het geval, maar is er wel een behandeling van de klachten mogelijk.

Bacteriële soa's gemakkelijk te behandelen

Soa's veroorzaakt door een bacterie, zoals chlamydia, gonorroe en syfilis, zijn relatief gemakkelijk te behandelen. Meestal volstaat een antibioticakuur. Onbehandeld kunnen deze bacteriële soa's ernstige gevolgen hebben, zoals vruchtbaarheidsproblemen

Meer over de behandeling van chlamydia, gonorroe en syfilis.

Virale soa's moeilijk behandelbaar

Virale soa's zoals genitale wratten (HPV)hepatitis B en herpes zijn veel moeilijker te behandelen. Ze vragen elk een specifieke aanpak. Het verloop is vaak onvoorspelbaar. Dat betekent dat de behandeling niet voor iedereen gelijk is. Ook moet de therapie gedurende langere tijd worden volgehouden, soms zelf levenslang. Dat kan wegen op een relatie.

Van de virale soa's genezen hepatitis B en genitale wratten soms spontaan. Herpes is niet te genezen, maar de klachten die de soa veroorzaakt zijn behandelbaar.

Meer over de behandeling van hepatitis B, genitale wratten en herpes.

Behandeling van hiv

Tegen hiv, het virus dat aids veroorzaakt, bestaat nog geen geneesmiddel dat volledig geneest. Er zijn wel medicijnen die het virus onderdrukken, zodat je langer en comfortabeler kunt leven

De behandeling van hiv is er de laatste jaren enorm op vooruitgegaan. Men is er in geslaagd om de virale lading van het hiv-virus in het bloed zodanig te doen zakken dat ze in de meeste gevallen ondetecteerbaar is geworden. De virale lading is ondetecteerbaar als ze minder dan 20 virusdeeltjes van het hiv-virus per ml bloed bedraagt. Mensen met hiv die hun medicatie nauwgezet innemen zijn daardoor niet meer besmettelijk.

Meer over de behandeling van hiv.

Behandeling van andere soa's

Schurft en trichomoniasis krijg je via een parasiet, en schaamluizen zijn insecten. Tegen deze drie soa's bestaat een behandeling. De medicatie wordt door de huisarts voorgeschreven. 

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond behandeling van soa's vind je bij:

  • Levenmethiv.be: informatie over alles wat met hiv te maken heeft, voor mensen met hiv, hun omgeving en hulpverleners.
  • Helpcenter: voor problemen rond seksuele gezondheid, testen en behandeling van soa's en hiv, voor kwetsbare groepen.
  • S Clinic: een kliniek voor diagnose en behandeling van soa's en hiv, voor iedereen toegankelijk.
  • Hiv-referentiecentra: medische en psychosociale begeleiding van mensen met hiv en hun omgeving.