Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Bescherming tegen soa's: veilig vrijen

Je kunt jezelf en je partner beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) door met een condoom te vrijen. Voor sommige soa's bestaat er ook een vaccin.

Condooms beschermen

Veilig vrijen doe je door een condoom te gebruiken bij vaginale en anale seks. Het risico op een soa-besmetting daalt ook als je een condoom of beflapje gebruikt bij orale seks (pijpen en beffen).

Het condoom beschermt:

Hoe doe je dat, veilig vrijen?

Soa's worden vooral overgedragen via sperma, vaginaal vocht, bloed en contact tussen de slijmvliezen. Met een condoom vermijd je dat besmet vocht in contact komt met de slijmvliezen.

Hoe vrij je veilig?

 • Gebruik bij vaginale seks (penis in vagina) een condoom.
 • Gebruik bij anale seks (penis in aars) een condoom. Bij voorkeur in combinatie met een glijmiddel op water- of siliconenbasis. Zo verklein je de kans dat het condoom scheurt
 • Gebruik bij orale seks een condoom of beflapje als je geen enkel risico wilt lopen. Door geen sperma of menstruatiebloed in de mond te nemen, beperk je het risico op een hiv-besmetting. Doe niet aan orale seks als jij of je partner koortsblaasjes heeft.
 • Vermijd bij masturbatie of gebruik van speeltjes contact met (menstruatie)bloed of sperma. Speeltjes kun je ontsmetten of je kunt er een condoom over doen.

Je vrijt ook veilig:

 • als jij en je vaste partner beiden negatief zijn getest op soa's en niet (zonder condoom) vrijen met anderen
 • als je alleen streelt, zoent, tongzoent, knuffelt, masseert, masturbeert of elkaar met de hand bevredigt

Door veilig te vrijen, bescherm je jezelf niet alleen tegen soa's, maar ook tegen een ongeplande zwangerschap

Welke technieken vormen het grootste risico?

Vaginale en anale seks vormen het grootste risico voor soa's. Voor beide partners. Bij orale seks is het risico op hiv-besmetting relatief klein als het mondslijmvlies intact is en als er geen bloed of sperma in de mond komt. Maar om besmetting met andere soa's te voorkomen is condoomgebruik ook bij orale seks aan te raden.

Lees meer over risico's op besmetting bij verschillende sekstechnieken.

Kan ik het condoom weglaten in een relatie?

Als je een vaste partner hebt, dan kun je het condoom achterwege laten als:

 • jullie allebei negatief zijn getest op soa's
 • en jullie allebei niet (of alleen veilig) vrijen met andere partners
 • en jullie andere anticonceptie gebruiken om een ongeplande zwangerschap te voorkomen

In alle andere gevallen, is het aan te raden om een condoom te gebruiken bij seksuele contacten. Omdat je nooit zeker kunt zijn dat degene met wie je vrijt geen hiv of andere soa's heeft.

Als je stopt met condooms in een relatie, maak dan goede afspraken met je partner. Je vrijt alleen met elkaar of je vrijt met anderen altijd veilig. Anders lopen jullie alsnog risico op een soa.

Vaccins beschermen

Een vaccin zorgt ervoor dat je lichaam antistoffen ontwikkelt als het in contact komt met een specifieke ziekte, zodat je niet besmet raakt. Voor een aantal soa's bestaat er een vaccin dat je beschermt tegen een besmetting. Informeer ernaar bij je huisarts. Er bestaan vaccins tegen:

Besnijdenis als bescherming tegen soa's?

Uit verschillende studies blijkt dat besneden mannen minder risico zouden lopen op besmetting met hiv. In sub-Saharaans Afrika, waar hiv aanzienlijk meer voorkomt, is besnijdenis een manier om de kans op een hiv-besmetting te verlagen. Maar het biedt geen zekerheid

Een verklaring is dat bij besneden mannen het slijmvlies van een deel van de eikel 'vereelt'. Daardoor raakt het virus moeilijker door het slijmvlies van de eikel. Ook zouden in de voorhuid bepaalde cellen zitten die hiv als het ware vasthouden. In België wordt deze praktijk niet aanbevolen.

PEP en PrEP bij een hoog risico op hiv

PEP is een medicijnenkuur die een arts kan voorschrijven als je een groot risico op hiv-besmetting hebt gelopen. Die kuur kan onder bepaalde voorwaarden beletten dat hiv zich in het lichaam nestelt. PrEP (hiv-medicijnen nemen voor je aan hiv wordt blootgesteld) zit nog in een experimentele fase en is in België nog niet verkrijgbaar.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond bescherming tegen soa's vind je bij:

 • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en testen op soa’s en hiv.
 • Levenmethiv.be: informatie over alles wat met hiv te maken heeft, voor mensen met hiv, hun omgeving en hulpverleners.
 • Infosexwork.be: website met informatie over soa's en seksuele gezondheid, voor sekswerkers.
 • Violett.be: anoniem en gratis hulpverlening aan sekswerkers en klanten van sekswerkers.