Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Vaccin tegen HPV (humaan papillomavirus)

Het humaan papillomavirus (HPV) veroorzaakt genitale wratten. Sommige types van HPV kunnen ook baarmoederhalskanker, kanker aan teelballen of anus, of keelkanker veroorzaken. Tegen beide types bestaat een vaccin. Er zijn twee producten: Cervarix en Gardasil. 

Beide vaccins werken preventief. Het eerste product beschermt enkel tegen baarmoederhalskanker, het tweede product ook tegen genitale wratten. Dat wil zeggen dat ze geen wratjes genezen, maar ze die wel kunnen voorkomen. Het vaccin wordt het liefst toegediend vóór iemand seksueel actief wordt. Als je al besmet zou zijn voor het vaccin wordt toegediend, is dat geen probleem. Een vaccin gaat de vorming van wratjes niet extra stimuleren. Bespreek dit met je huisarts.

Voor wie is het HPV-vaccin bedoeld?

Uit onderzoek blijkt dat het vaccin het best werkt wanneer men nog niet in contact geweest is met HPV. Vaccinatie gebeurt dus best op jonge leeftijd alvorens men seksueel actief wordt. De reden is eenvoudig: een HPV-infectie komt zeer vaak voor én de kans op besmetting bij elk seksueel contact is vrij hoog. Heb je al seksueel contact gehad? Bespreek dan met je arts of vaccinatie voor jou nog zinvol is. Het vaccin kan zowel bij jongens als bij meisjes toegediend worden.

Hoeveel kost het HPV-vaccin?

Het vaccin wordt gratis aangeboden aan meisjes in het eerste jaar van het secundair onderwijs. De vaccinatie is niet verplicht. Ben je tussen twaalf en achttien jaar, dan krijg je het HPV-vaccin volledig terugbetaald. Ben je ouder dan achttien, dan krijg je het gedeeltelijk terugbetaald. Contacteer daarvoor je mutualiteit. 

Een dosis Gardasil kost ongeveer 118,18 euro en een dosis Gardasil 9 kost 134,45 euro. Afhankelijk van je leeftijd en het soort vaccin, heb je twee of drie inentingen nodig om volledig beschermd te zijn.

Hoe wordt het HPV-vaccin toegediend?

De schoolarts of je huisarts dient het HPV-vaccin toe. De volledige vaccinatie bestaat uit drie injecties. De tweede injectie mag ten vroegste één maand na de eerste injectie worden gegeven. De derde injectie volgt enkele maanden later, naargelang het merk.

Is het HPV-vaccin ook geschikt voor jongens?

Jongens kunnen uiteraard geen baarmoederhalskanker krijgen, maar ze kunnen het virus wel doorgeven. HPV speelt ook een rol bij het ontstaan van keelkanker en vormen van penis-, teelbal- of aarskanker.

Vanaf het schooljaar 2019-2020 zal het vaccin dan ook gratis aangeboden worden aan jongens in het eerste jaar van het secundair onderwijs. Tot dan is het vaccin voor jongens beschikbaar bij de huisarts aan de volledige kostprijs. Het ziekenfonds Bond Moyson betaalt hier wel een deel van terug. 

Wanneer wordt het HPV-vaccin beter niet toegediend?

De HPV-vaccinatie wordt afgeraden wanneer de patiënt koorts heeft, als deze zich te ziek voelt om naar buiten te gaan, bij zwangerschap of als er sprake is van een ernstige stoornis van het afweersysteem (bijvoorbeeld hiv). Bespreek dit met je arts.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond vaccinatie tegen HPV vind je bij: