Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

De virale lading

De virale lading geeft aan hoeveel hiv er in het bloed zit. Hiv-medicatie zorgt ervoor dat de virale lading ondetecteerbaar wordt. Dan ben je niet meer besmettelijk. De meeste besmettingen met hiv gebeuren bij seksuele contacten zonder condoom met een partner die zelf nog niet weet dat hij besmet is.

Wat is de virale lading?

De virale lading (viral load) is de hoeveelheid hiv in het bloed. Naast het aantal CD4-cellen is ze de belangrijkste aanwijzing in de opvolging van een hiv-infectie. De virale lading varieert van minder dan 20 tot meer dan 1 miljoen. 

Wat betekent een hoge virale lading?

Iemand met veel virus in het bloed is heel besmettelijk. Dat is het geval bij personen die pas werden besmet met hiv. De eerste weken na de besmetting zit er erg veel hiv-virus in het bloed en sperma of vaginaal vocht. Als je onbeschermde seks hebt met iemand die zelf pas werd besmet, is er meer kans dat het virus wordt doorgegeven. Veel mensen, vooral homomannen maar ook hetero's, weten niet van zichzelf dat ze een hoge virale lading hebben.

Wat betekent een lage of ondetecteerbare virale lading?

Een virus is ondetecteerbaar wanneer de hoeveelheid hiv in het bloed lager is dan de test op de virale lading kan meten. In het geval van hiv is dat minder dan 20 per milliliter bloed. Het virus zit nog wel in het lichaam, het is alleen niet meer actief. Meer dan 80% van de mensen met hiv die medicatie krijgen en worden opgevolgd in een hiv-referentiecentrum in België, heeft een ondetecteerbare lading. 

Ben je nog besmettelijk als je ondetecteerbaar bent?

Als je ondetecteerbaar bent, heb je zo weinig virus in je bloed dat je niet meer besmettelijk bent voor anderen. Dit is te danken aan de steeds efficiëntere hiv-medicatie die momenteel voorhanden is. Zolang je die medicatie correct inneemt en je niet besmet bent met een andere soa, kan het virus blijvend onderdrukt worden.

Welke impact heeft hiv-medicatie op je gezondheid?

Wanneer hiv op tijd wordt gedetecteerd, kan het virus zodanig worden onderdrukt dat je langer gezond blijft en dat je een vergelijkbare levensverwachting hebt als iemand zonder hiv. Hiv is met andere woorden een chronische aandoening geworden. Wanneer je weet dat je niet meer besmettelijk bent voor je partner zorgt dat voor meer gemoedsrust. De stress dat je iemand kunt besmetten valt weg. 

Waarom toch nog een condoom gebruiken? 

Waarom zou je nog een condoom gebruiken als de meeste mensen met hiv niet meer besmettelijk zijn? Het antwoord is heel simpel. Je kan immers ook nog steeds een soa oplopen of doorgeven en dat kan je vermijden door met een condoom te vrijen. Veel besmettingen gebeuren bovendien bij seksuele contacten zonder condoom met een partner die zelf nog niet weet dat hij besmet is. 

In relaties waarbij één van beide partners hiv-positief is en bij wie het virus ondetecteerbaar is, kunnen de partners in overleg met de arts wél kiezen voor seks zonder condoom. Dit moet een weloverwogen keuze zijn van beide partners.

Waarom is het belangrijk om je te laten testen op hiv?

Wanneer je een risico hebt gelopen op hiv-besmetting heb je er alle belang bij om je te laten testen. Je serostatus kennen is nu meer dan ooit een voordeel, want hiv-medicatie kan de impact van hiv op je gezondheid en het risico dat je iemand besmet drastisch verminderen. Er zijn nog altijd te veel mensen die hun positieve status niet kennen, met verregaande gevolgen voor de eigen gezondheid en voor die van hun seksuele partners.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond de virale lading vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en testen op soa’s en hiv.
  • Levenmethiv.be: informatie over alles wat met hiv te maken heeft, voor mensen met hiv, hun omgeving en hulpverleners.
  • Mannenseks.be: informatie over veilig vrijen en gezonde seks, voor mannen die seks hebben met mannen (MSM).
  • Elisa Centrum: een gespecialiseerd centrum voor het opsporen van hiv/aids en andere soa's, voor iedereen toegankelijk.
  • Helpcenter: voor problemen rond seksuele gezondheid, testen en behandeling van soa's en hiv, voor kwetsbare groepen.
  • Hiv-referentiecentra: medische en psychosociale begeleiding van mensen met hiv en hun omgeving.