Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Soa's en orale seks

Lange tijd werd gedacht dat orale seks veilig was voor seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Maar bij pijpen of beffen is er wel degelijk een risico. Dat is wel kleiner dan bij vaginale of anale seks. Bovendien kun je zowel een soa doorgeven als oplopen wanneer je wordt gepijpt of gebeft.

Hoe kun je de risico’s van orale seks verlagen?

  • Neem geen sperma in de mond. Slik geen sperma door.
  • Vermijd contact met bloed (bijvoorbeeld menstruatiebloed).
  • Doe niet aan orale seks als jij of je partner koortsblaasjes, aftjes of bloedend tandvlees heeft.
  • Wil je echt op zeker spelen, gebruik dan ook bij het pijpen en beffen een condoom of beflapje
  • Gebruik geen mondwater, en poets en flos je tanden niet voor of na het pijpen of beffen. Het beschermt je niet extra. Integendeel, het maakt je mond kwetsbaarder omdat tandpasta en mondwater de natuurlijke flora in de mond tijdelijk verstoort. Ook kunnen door poetsen en flossen bloedingen ontstaan.

Sommige soa’s geven na orale seks geen of nauwelijks symptomenHeb je wisselende seksuele contacten, ga dan jaarlijks naar je huisarts voor een soa-test.

Met welke soa's kun je via orale seks worden besmet?

Chlamydia

Chlamydia wordt na orale seks in de keel aangetroffen. De bacterie kan via beffen en pijpen worden doorgegeven. Een condoom beschermt volledig.

Herpes

Herpes kan via beffen en pijpen worden doorgegeven. Je kunt niet echt veel doen om een besmetting via orale seks te voorkomen. Een beflapje of condoom verlaagt het risico wel, maar beschermt niet volledig, omdat de letsels overal op de geslachtsdelen kunnen voorkomen. Het enige wat echt helpt, is geen seks hebben wanneer er blaasjes zijn.

Humaan papillomavirus (HPV)

HPV veroorzaakt genitale wratten, baarmoederhalskanker en peniskanker. Het virus zit ook in speeksel en kan dus via beffen en pijpen worden doorgegeven. Orale seks zou de kans op keelkanker ten gevolge van een HPV-besmetting ook verhogen.

Een condoom beschermt niet volledig, maar doet de kans op besmetting wel dalen. Er is een vaccin dat beschermt tegen de meest kwaadaardige HPV-types. 

Hepatitis

Hepatitis B wordt overgedragen via stoelgang of bloedingen aan de anus. Het is vooral de partner die de anus likt, die een risico loopt op besmetting. Ook voor hepatitis A vormt likken van de anus het grootste risico. Hepatitis C wordt meestal niet overgedragen via orale seks. Er is wel een klein risico als er bloed van de ene partner in aanraking komt met slijmvlies van de andere.

Tegen hepatitis A en B bestaat een vaccin. Een condoom of beflapje helpt om een besmetting te voorkomen. 

Syfilis

Bij homoseksuele mannen wordt syfilis vaak overgedragen door orale seks. Als je besmet bent met syfilis in de mond, vertoon je niet altijd symptomen, of voel je de typische zweer niet. Vooral de partner die wordt gepijpt, loopt een risico. Een condoom beschermt niet volledig, maar doet de kans op besmetting wel dalen.

Gonorroe

Na orale seks kun je besmet raken met gonorroe in de keel. Een condoom beschermt volledig.

Hiv

Als je de veiligvrijenregels volgt, dan loop je geen risico om te worden besmet met hiv door orale seks. Neem geen sperma in de mond en slik het niet door. Ook niet wanneer je pijpt of beft met iemand die hiv-negatief is. Heb je orale seks met iemand die weet dat hij of zij besmet is en medicijnen neemt die de virale lading ondetecteerbaar maken, dan is er geen kans op besmetting

Vaginale infecties

Een schimmelinfectie (Candida albicans) wordt meestal niet seksueel overgedragen. Het is wel mogelijk dat beffen de vrouw vatbaar maakt voor een terugkerende infectie, omdat candidasporen in het speeksel van de partner overleven. Bij bacteriële vaginose kan een ontsteking in de keelholte van de partner optreden. Een condoom beschermt volledig.