Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Soa's tijdens de zwangerschap

Besmet zijn met een seksueel overdraagbare aandoening (soa) tijdens de zwangerschap kan gevaren inhouden voor de foetus. Gelukkig is een behandeling mogelijk tijdens de zwangerschap. Ben je zwanger en heb je meerdere sekspartners, vraag dan om een soa-test bij je arts.

Kan een soa-infectie tijdens de zwangerschap gevolgen hebben voor je baby?

Ja. Als je een soa niet laat behandelen tijdens de zwangerschap kun je de infectie overdragen op je baby. Voor het kind zijn deze soa's gevaarlijk: hiv, hepatitis B, herpes, syfilis en chlamydia.

Word je tijdens de zwangerschap automatisch getest op soa's?

Nee. De standaardprocedure houdt in dat je automatisch wordt getest op hepatitis B, syfilis en hiv. Op andere soa's word je niet getest. Ben je zwanger en heb je meerdere sekspartners, vraag dan om een soa-test bij je huisarts.

Kan een soa worden behandeld tijdens de zwangerschap?

Ja. Ongeveer alle soa's zijn tijdens de zwangerschap te behandelen. Chlamydia, gonorroe, syfilis, genitale wratten, schaamluizen, schurft, trichomonas en hiv kun je allemaal behandelen zonder gevaar voor de foetus. Ben je besmet met hepatitis B, dan stel je de behandeling beter uit tot na de geboorte. In dat geval wordt je baby vlak na de geboorte gevaccineerd.

Wat met herpes tijdens de zwangerschap?

Als je tijdens het laatste trimester van je zwangerschap een eerste aanval van herpes krijgt (primo-infectie), kan dat zeer gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind. Maak meteen een afspraak met je huisarts.

Bij een primo-infectie van herpes in het laatste trimester van de zwangerschap, zal de arts altijd kiezen voor een keizersnede. Zo kan hij vermijden dat de baby wordt besmet tijdens de geboorte. Die kans is groot, want op dat moment is de hoeveelheid virus in het geboortekanaal zeer hoog. 

Als een baby wordt besmet met herpes tijdens de bevalling, dan is de kans op ernstige complicaties groot. Zes tot zeven dagen na de bevalling verschijnen er herpesblaasjes op de huid of op de slijmvliezen van de mond en de oogjes van de baby. Ook de luchtwegen, de lever, de bijnieren of de darmen kunnen aangetast zijn. In het ergste geval is het centrale zenuwstelsel aangetast en kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Soms overleeft de baby de infectie niet. 

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond soa's tijdens de zwangerschap vind je bij je huisarts.