Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is een kwaadaardig gezwel ter hoogte van de baarmoederhals. Het wordt veroorzaakt door bepaalde types van het humaan papillomavirus (HPV). Geef baarmoederhalskanker geen kans door om de 3 jaar een uitstrijkje te laten nemen wanneer je tussen de 25 en 64 jaar oud bent.

Baarmoederhalskanker en HPV

Baarmoederhalskanker ontstaat bijna altijd door een HPV-infectie. Er bestaan meer dan honderd types van dit virus. Er zijn laagrisicotypes die genitale wratten veroorzaken en hoogrisicotypes die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. 

HPV komt zeer veel voor. Zowat 80 procent van alle vrouwen is ooit in haar leven besmet met HPV. Meestal ruimt het lichaam het virus spontaan op. Maar bij sommige vrouwen blijft de infectie lange tijd in het lichaam. Dan kunnen er afwijkende cellen ontstaan die langzaam tot baarmoederhalskanker evolueren. Het kan tien tot vijftien jaar duren vooraleer er daadwerkelijk sprake is van kanker.

Ook mannen zijn vaak besmet met HPV en kunnen het virus doorgeven.

Baarmoederhalskanker opsporen met een uitstrijkje

Baarmoederhalskanker wordt opgespoord door een uitstrijkje te nemen. Vrouwen tussen de 25 en 64 jaar laten dat het best om de 3 jaar doen. Je gynaecoloog of huisarts neemt daarbij met de hulp van een speculum en een borsteltje enkele cellen uit de baarmoederhals. Dat kan vervelend aanvoelen, maar doet geen pijn als je je ontspant. Je mag niet menstrueren op de dag van het onderzoek. In het labo wordt het staal getest op afwijkende cellen. Door die tijdig op te sporen, kunnen ze eenvoudig worden weggenomen. Zo kan de ontwikkeling van baarmoederhalskanker worden voorkomen.

  • Een uitstrijkje laten nemen is één keer per drie jaar gratis. Je betaalt dan alleen het normale tarief van een doktersbezoek.
  • Een jaarlijks uitstrijkje wordt aanbevolen wanneer je eerder een afwijkend uitstrijkje hebt gehad.

Risico op baarmoederhalskanker

Het risico op het ontstaan van baarmoederhalskanker is hoger bij vrouwen die:

  • roken
  • geen uitstrijkje laten nemen
  • tussen 35 en 64 jaar oud zijn
  • een verzwakt afweersysteem hebben (bijv. hiv-positief zijn)

Klachten die kunnen wijzen op baarmoederhalskanker

In het begin zijn er geen symptomen. De eerste klacht die kan wijzen op baarmoederhalskanker is meestal een ongewone bloeding tijdens of vlak na het vrijen, tussen twee menstruaties, of in of na de menopauze. Dat kan ook wijzen op een onschuldige infectie, maar je bent pas zeker als je het laat nakijken. Contacteer je huisarts.

Vaccinatie tegen HPV

Voor meisjes (en vanaf september 2019 ook jongens) tussen negen en achttien jaar bestaan er twee vaccins die beschermen tegen sommige types van HPV. Ook als je gevaccineerd bent tegen HPV blijft een uitstrijkje aangeraden. Want het vaccin beschermt niet tegen alle virustypen. 

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond baarmoederhalskanker vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie, preventie en testen op soa’s en hiv.
  • Allesoverkanker.be: informatie over oorzaken, onderzoeken, behandelingen en steun bij baarmoederhalskanker.