Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Pelvic Inflammatory Disease (PID) of bekkenontsteking

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die vaak geen klachten geeft. Bij vrouwen kan een onbehandelde chlamydia-infectie leiden tot Pelvic Inflammatory Disease (PID). 

Wat is Pelvic Inflammatory Disease?

PID is een ontsteking van het kleine bekken die meestal wordt veroorzaakt doordat een soa (vaak chlamydia, soms gonnoroe) niet op tijd wordt behandeld. De bacteriën uit de vagina klimmen op, en komen in de eileiders en vervolgens de buikholte terecht. Meestal begint PID met een eileiderontsteking (salpingitis), maar de ontsteking kan ook uitbreiden naar de eierstokken, baarmoederhals of baarmoeder.

Wat zijn gevolgen van Pelvic Inflammatory Disease?

Indien PID niet wordt behandeld, kunnen de gevolgen ernstig zijn:

Wat zijn symptomen van Pelvic Inflammatory Disease?

Vaak vertoont PID lange tijd geen klachten. Dat komt omdat je besmet kunt zijn met chlamydia zonder daar iets van te merken. De enige klacht bij PID is meestal pijn in de onderbuik. Andere mogelijke symptomen zijn koorts, een veranderde vaginale afscheiding of bloedverlies.

Acht op de tien vrouwen met chlamydia hebben geen klachten. Daardoor wordt de infectie vaak toevallig ontdekt, bijvoorbeeld bij een algemene soa-test.

Hoe wordt PID opgespoord?

De huisarts kan PID opsporen door een gynaecologisch onderzoek. Er wordt een uitstrijkje van de vagina genomen om te kijken of je besmet bent met chlamydia of gonorroe. Ook kan je urine en bloed worden onderzocht. Soms wordt een echografisch onderzoek gedaan om andere aandoeningen uit te sluiten.

Wat als uit onderzoek blijkt dat ik PID heb?

PID kan goed worden behandeld met antibiotica. Meestal verdwijnen de klachten dan snel.

Als de PID wordt veroorzaakt door een soa, moet ook de vaste partner worden behandeld. Verwittig ook je sekspartners van de voorbije zes maanden. Dan kunnen zij zich laten testen en behandelen. Doe je dat liever niet? Bespreek dat dan met je arts. Die kan hen inlichten via een brief partnernotificatie zodat jij anoniem blijft.

Bij wie komt PID vaak voor?

PID komt vaker voor bij seksueel actieve jonge vrouwen tussen 15 en 24 jaar.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond Pelvic Inflammatory Disease vind je bij je huisarts.

Gerelateerd