Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Genitale wratten (HPV)

Genitale wratten zijn het gevolg van een besmetting met bepaalde types van HPV (humaan papillomavirus). De aandoening komt vaak voor en geneest meestal vanzelf. Het virus kan seksueel of door intiem contact (huid tegen huid) worden overgedragen. Bijvoorbeeld via iemands vingers of een gebruikte handdoek. Niet iedereen die het virus oploopt, krijgt wratten.

Symptomen van genitale wratten

De besmetting verloopt meestal zonder symptomen. Dat betekent dat je helemaal niet merkt dat je bent besmet. Maar 1% van de personen die in aanraking zijn geweest met het virus, krijgt daadwerkelijk de typische wratjes.

De symptomen van genitale wratten zijn bij vrouwen en mannen dezelfde:

  • Ze kunnen voorkomen op en rond de geslachtsdelen, en op en rond de aars.
  • De wratjes kunnen onregelmatig van vorm zijn ('bloemkoolachtige' gezwelletjes), maar ze kunnen ook voorkomen in de vorm van kleine bultjes of zelfs rode stipjes.
  • Ze kunnen onzichtbaar zijn wanneer ze inwendig voorkomen, bijvoorbeeld in de vagina, de anus of de urinebuis.
  • Er kan jeuk, pijn of een branderig gevoel optreden.

De wratten ontstaan meestal enkele weken tot maanden nadat je in contact bent gekomen met het virus.

Gevolgen 

Er zijn meer dan honderd types van HPV. Sommige types zorgen voor genitale wratten, andere types kunnen baarmoederhalskanker (op te sporen door een uitstrijkje), keelkanker of anogenitale kankers veroorzaken. In zeldzame gevallen kan het virus penis- of aarskanker veroorzaken.

Genitale wratten opsporen

In de meeste gevallen zijn genitale wratten te herkennen met het blote oog door hun typische uitzicht. Maar de wratjes zitten niet altijd uitwendig. Om inwendige wratjes of wratjes die nog niet zichtbaar zijn op te sporen, kan de arts de plaatsen aanstippen met een speciale oplossing. Daarvoor is een gynaecologisch onderzoek (vrouwen) of een test op een staalafname (mannen) nodig. Je kunt terecht bij je huisarts voor een soa-test. Genitale wratten worden niet opgespoord door een bloedonderzoek. 

Genitale wratten behandelen

Er is nog geen doeltreffende behandeling tegen genitale wratten. De meeste mensen komen een HPV-infectie vanzelf te boven, net als bij een verkoudheid. Het immuunsysteem ruimt het virus zelf op en de wratten verdwijnen spontaan. Meestal gebeurt dat binnen het jaar. 

Als er toch wratjes blijven, zijn verschillende behandelingen mogelijk:

  • De arts kan de wratjes bevriezen door ze aan te stippen met vloeibare stikstof.
  • Als de wratjes groter zijn, kan de arts ook kiezen om ze via lasertherapie weg te snijden.
  • De arts kan een crème voorschrijven die je zelf gedurende enkele weken op de wratjes moet aanbrengen tot ze zijn verdwenen.

Je sekspartner verwittigen

Vertel je huidige en recente sekspartner(s) dat je het virus draagt. Want zelfs wanneer je geen wratjes hebt, kun je het virus overdragen. Doe je dat liever niet? Bespreek dat dan met je arts. Die kan hen inlichten via een brief partnernotificatie zodat jij anoniem blijft.

Het is belangrijk dat je als koppel goed bent geïnformeerd over het verloop van een HPV-besmetting. Een soa zoals HPV kan je relatie daardoor onder druk zetten. Je kunt het virus ook jaren meedragen zonder dat je het weet. Je kunt het virus dan toch doorgeven.

Genitale wratten voorkomen

Een condoom helpt niet altijd tegen een besmetting met HPV, want de wratjes kunnen ook in het schaamhaar, de schaamlippen of de balzak voorkomen. En deze plaatsen worden niet afgedekt door het condoom. Ook kan het virus worden afgescheiden door de huid rondom de geslachtsdelen.

Toch is dat geen reden om het condoom weg te laten. Een condoom vermindert sowieso de kans op besmetting van alle types HPV. Ook bij orale seks. Vermijd ook gemeenschappelijk gebruik van washandjes en handdoeken. En raak de wratten zo min mogelijk rechtstreeks aan.

Vaccin tegen HPV

Er bestaat een vaccin dat tegen de types met de hoogste risico's op kanker werkt. Er zijn twee producten: Cervarix en Gardasil. Beide vaccins werken preventief. Dat wil zeggen dat ze geen wratjes genezen, maar ze wel kunnen voorkomen. Het wordt liefst toegediend alvorens iemand seksueel actief wordt. De kans is anders groot dat hij of zij al in contact is geweest met het virus. 

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond genitale wratten vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en testen op soa’s en hiv.
  • Gezondheid.be: kwalitatieve en bruikbare informatie over gezondheidsthema's, inclusief soa's en hiv.