Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

LGV (lymphogranuloma venereum)

Campagne van Sensoa met stickers die oproepen je te laten testen op soa's en hiv

LGV of lymphogranuloma venereum is een soa die wordt veroorzaakt door een agressieve variant van de chlamydiabacterie. De bacterie wordt overgedragen door seks zonder condoom waarbij slijmvliezen met elkaar in aanraking komen. Zo is het risico op besmetting groot bij anale seks zonder condoom. De meeste besmettingen komen voor bij (hiv-positieve) homo's.

Symptomen van LGV

De aandoening kent twee fasen. De eerste symptomen beginnen één tot drie weken na de besmetting

  • Eerst verschijnt er een klein blaasje of zweertje op de geslachtsdelen of in de aars, keel of mond. Maar dat geeft weinig last en kan onopgemerkt voorbijgaan. 
  • Dan volgt na tien tot dertig dagen een ontsteking van de lymfeklieren. Die kan zorgen voor koorts, hoofdpijn, gewrichtspijn, braakneigingen, rugpijn of een infectie van de endeldarm. 
  • Als de plasbuis of de penis besmet is, ontstaat vaak een pijnlijke zwelling van de lymfeklieren in de lies. 
  • Als de anus geïnfecteerd is, kan de ontsteking leiden tot pijnlijke zweren in de endeldarm. Jeuk en een slijmerige, soms bloedige afscheiding uit de anus zijn dan het gevolg.

Gevolgen van LGV

Als LGV niet wordt behandeld, kunnen de klachten toenemen. Er ontstaan dan zwellingen die op aambeien lijken, maar die met lymfevocht gevuld zijn in plaats van met bloed. Een infectie van de endeldarm kan leiden tot een vernauwd rectum (endeldarm) en obstipatie (verstopping).

LGV opsporen

De LGV-bacterie kan worden opgespoord in een staaltje van de afscheiding van de plaats van infectie, bijvoorbeeld uit de aars. Een test op LGV zit niet standaard bij een algemene soa-test.

LGV behandelen

LGV kan worden behandeld met antibiotica. Na de behandeling volgen nog regelmatig controles om te zien of de aandoening daadwerkelijk is verdwenen. Je wordt niet immuun voor LGV, dus je kunt deze soa opnieuw oplopen.

Je sekspartner verwittigen

LGV is een zeer besmettelijke soa. Als je een vaste relatie hebt, gaat men ervan uit dat je partner ook besmet is en meteen moet worden behandeld. Dat is belangrijk om nieuwe besmettingen te voorkomen. Anders zou je ook zelf opnieuw kunnen worden besmet.

Verwittig ook je sekspartners van de voorbije zes maanden. Dan kunnen zij zich laten testen en behandelen. Doe je dat liever niet? Bespreek dat dan met je arts. Die kan hen inlichten via een brief partnernotificatie zodat jij anoniem blijft.

LGV voorkomen

LGV kan je het best voorkomen door een condoom te gebruiken.