Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Schaamluis

Schaamluis is een niet-ernstige soa die wordt veroorzaakt door een parasiet: de Pediculosis pubis of het 'platje'. De luizen nestelen zich in het schaamhaar. Ze worden overgedragen door intiem lichamelijk contact of door het gebruik van besmet beddengoed, badhanddoeken, washandjes en kleding. Daar blijven de schaamluizen gemakkelijk enkele dagen op leven.

Symptomen van schaamluizen

Als je besmet bent, duurt het ongeveer twee tot tien dagen voor de symptomen verschijnen. De symptomen van schaamluis zijn dezelfde bij vrouwen en mannen:

  • Het begint met rode stippen (kleine bloedingen) op de plaatsen waar de luis heeft gebeten. Rode of bruine vlekjes in het ondergoed zijn de ontlasting van de luizen.
  • Schaamluizen voeden zich door bloed op te zuigen en dat zorgt voor erge jeuk, vooral 's nachts. Dat leidt tot irritaties, roodheid en een kleine zwelling van de huid. Ook kunnen op termijn huidletsels en eczeem ontstaan.
  • De schaamluizen zuigen zich vol bloed en leggen lichtbruine eitjes (neten). Deze zichtbare puntjes zijn vastgeklit aan de haren en komen na ongeveer één week uit. 
  • De luizen zijn zichtbaar als kleine beestjes ('krabbetjes') op de haren rondom de geslachtsdelen en anus.

Schaamluizen opsporen

Schaamluizen kun je gemakkelijk met het blote oog zien. Een aparte test is dus niet nodig.

Schaamluizen bestrijden

Schaamluizen bestrijden is gemakkelijk. Je hoeft je schaamhaar niet af te scheren. Het volstaat om een antiluizenproduct (vrij verkrijgbaar bij de apotheek) aan te brengen op de plaats waar de neten zitten. Je brengt de crème het best 's avonds aan op heel je schaamstreek. De volgende ochtend was je de crème er weer uit. De gedragen kledij en het beddengoed was je op 60 graden. Deze hoge temperatuur is nodig om de neten te doden.

Je sekspartner verwittigen

Als je een vaste relatie hebt, gaat men ervan uit dat je partner ook besmet is en meteen moet worden behandeld. Dat is belangrijk om nieuwe besmettingen te voorkomen. Anders kun je zelf opnieuw worden besmet.

Verwittig ook je sekspartners van de voorbije zes weken. Doe je dat liever niet? Bespreek dat dan met je huisarts. Die kan hen inlichten via een brief partnernotificatie zodat jij anoniem blijft.

Schaamluizen voorkomen

Een condoom kan een besmetting met schaamluizen niet voorkomen. Het is vooral de intense wrijving tijdens het vrijen die schaamluis doet overgaan van de ene naar de andere sekspartner. Gebruik ook geen washandjes of badhanddoeken van anderen en slaap niet in bedlinnen dat al door anderen is gebruikt.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond schaamluis vind je bij je huisarts.