Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Schurft

Schurft (of scabiës) is een soa die wordt veroorzaakt door een spinachtig organisme: de schurftmijt. Schurft is niet ernstig. Je kunt schurft krijgen door intiem lichamelijk contact of gezamenlijk gebruik van kleding en beddengoed.

De mijt graaft kleine gangetjes onder de huid. Daar injecteert ze in de opperhuid een vloeistof die in de huid oplost. In die opgeloste 'gangetjes' leggen ze hun larven, die twee tot vier dagen later uitkomen. De uitwerpselen, de gangetjes en de mijt zelf veroorzaken dan een allergische reactie. Het gevolg is een hardnekkige jeuk.

Symptomen van schurft

De symptomen van schurft zijn identiek bij vrouwen en mannen. Tussen de besmetting en de eerste klachten verlopen drie tot zes weken. Het voornaamste symptoom is jeuk, vooral 's avonds en 's nachts. Dan is de mijt het actiefst.

  • Soms verspreidt de jeuk zich over het hele lichaam, maar meestal gaat het om de onderbuik en de zone rond de geslachtsdelen
  • Vooral de lichaamsplooien zijn favoriete plaatsen van de mijt (bijvoorbeeld tussen de vingers) en rond de gewrichten van de polsen en de voeten. 
  • Naast jeuk kunnen ook kleine blaasjes voorkomen aan de oksels, de navel, de binnenkant van de dijen of de penis, en rond de tepels. 
  • Soms zijn ook de graafgangetjes van de mijt zichtbaar op je lichaam.

Schurft opsporen

Ga naar de huisarts. Die kan de letsels meestal zien met het blote oog. Soms is het niet zo eenvoudig. De gangetjes kunnen zo diep onder de huid zitten dat ze onzichtbaar zijn. Het enige symptoom is dan jeuk. In dat geval kan de arts wat huid afschrapen voor onderzoek onder de microscoop. 

Schurft behandelen

De behandeling van schurft vergt wat geduld. Schurft kun je genezen door een crème aan te brengen. De crème moet 's nachts op de huid blijven zitten en mag je pas de volgende ochtend wegwassen. Er komen dan geen nieuwe letsels bij, maar de jeuk kan nog enkele weken aanhouden. Het is dus een kwestie van de behandeling lang genoeg vol te houden. Als de crème onvoldoende werkt kan je arts een pillenkuur voorschrijven.

Om schurft goed aan te pakken, moet je ook alles wat in aanraking is geweest met de schurftmijt behandelen. Ondergoed, bovenkleding, pyjama, bed- en badlinnen moet je wassen op 60 graden. Deze hoge temperatuur is nodig om de schurftmijt te doden.

Je sekspartner verwittigen

Als je vaste sekspartner geen symptomen heeft, is het niet nodig om een behandeling op te starten. Want als je niet besmet bent en toch wordt behandeld, verhoogt de kans dat de schurftmijt resistent wordt. Daardoor zal een eventueel volgende besmetting moeilijker te behandelen zijn.

Verwittig ook je sekspartners van de laatste zes weken. Zij moeten worden behandeld als ze symptomen hebben. Doe je dat liever niet? Bespreek dat dan met je arts. Die kan hen inlichten via een brief partnernotificatie zodat jij anoniem blijft.

Schurft voorkomen

Je kunt niet besmet raken met schurft door normaal sociaal contact zoals een hand geven, een knuffel of een kus. De schurftmijt wordt wel overgedragen door wrijving van huid op huid. Schurft kan namelijk voorkomen op het hele lichaam. Je schaamstreek beschermen is niet genoeg. Het condoom alleen biedt dus geen bescherming. Tips om schurft te voorkomen:

  • Ruil geen ongewassen kleding.
  • Slaap niet in al eerder gebruikt bedlinnen.
  • Deel geen washandjes en badhanddoeken met anderen.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond schurft vind je bij je huisarts.