Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Syfilis

Syfilis is een ernstige soa die het gevolg is van een besmetting met de bacterie Treponema pallidum. Het is een soa die vaak onder homomannen wordt vastgesteld. Syfilis kan goed worden behandeld. Gebeurt dat niet, dan kunnen op langere termijn ernstige complicaties optreden, maar dat komt in België erg weinig voor.

Symptomen van syfilis

De symptomen van syfilis zijn niet altijd even makkelijk te ontdekken. De kenmerkende zweer kan namelijk ook in een lichaamsholte voorkomen, bijvoorbeeld in de vagina, in de aars of in de keel. Een bloedtest kan dan uitsluitsel geven. Een besmetting met syfilis kent drie stadia.

  • Het eerste symptoom van syfilis is een pijnloze zweer die ontstaat op de plaats waar de besmetting is gebeurd (geslachtsorganen, anus of mond). Ze verschijnt gemiddeld drie weken na de besmetting. Deze zweer blijft ongeveer vier weken staan. Ook zonder behandeling verdwijnt ze vanzelf.
  • Daarna komt de bacterie in de bloedbaan terecht. Dat gebeurt zeven tot tien weken na de besmetting. Vaak leidt dat tot koorts, hoofdpijn, botpijn, ontsteking van de lymfeklieren of zelfs haaruitval. Kenmerkend voor deze fase is een roze huiduitslag op de romp, voetzolen of handpalmen. Ook deze symptomen verdwijnen zonder behandeling.
  • Pas jaren later komt de laatste fase, waarbij het hart, het ruggenmerg, de botten of de hersenen zijn aangetast. Deze fase komt in België echter zeer weinig voor. Meestal wordt syfilis ontdekt voor de infectie tot in dit stadium kan geraken.

Syfilis opsporen

De huisarts kan je testen op syfilis. Syfilis wordt opgespoord met een bloedtest. Syfilis verloopt de eerste jaren zonder typische symptomen. Toch is een tijdige diagnose belangrijk om complicaties op lange termijn te voorkomen. 

Syfilis behandelen

De basisbehandeling voor syfilis bestaat uit injecties met penicilline (antibioticum). Syfilis is goed te behandelen in de eerste twee fases van de infectie. Hoe langer de behandeling wordt uitgesteld, hoe meer schade syfilis kan aanrichten in het lichaam. De schade aan organen is onomkeerbaar. Als je zwanger bent, is behandeling noodzakelijk om schade aan de baby te voorkomen. Tevens is nacontrole door de arts nodig.

Je sekspartner verwittigen

Syfilis is een zeer besmettelijke soa. Als je een vaste relatie hebt, gaan artsen ervan uit dat je partner ook is besmet en moet worden behandeld. Dat is belangrijk om nieuwe besmettingen te voorkomen. Anders zou je ook zelf opnieuw kunnen worden besmet.

Verwittig ook je sekspartners van de laatste drie maanden, bespreek dit zeker met je arts. Zij krijgen best ook een test en behandeling, zelfs al hebben ze geen klachten. De arts zal dan verder bepalen wat er moet gebeuren. Je kan hen zelf inlichten, of je kan je arts vragen om dit anoniem te doen via een brief partnernotificatie.

Syfilis voorkomen

Je kunt syfilis maar moeilijk voorkomen. Een condoom helpt niet, omdat de letsels op het hele lichaam kunnen voorkomen en dus niet worden afgedekt. Syfilis kan ook gemakkelijk door orale seks worden overgedragen. Om de besmetting niet door te geven, is het belangrijk dat je geen seks hebt tijdens de behandeling van syfilis.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond syfilis vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en testen op soa’s en hiv.
  • Mannenseks.be: informatie over veilig vrijen en gezonde seks, voor mannen die seks hebben met mannen (MSM).