Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Overzicht van soa's

Er bestaan veel seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Ze hebben met elkaar gemeen dat ze via seksueel contact (kunnen) worden overgedragen. Maar er zijn ook verschillen. Sommige soa's worden veroorzaakt door een bacterie, andere door een virus, insect of parasiet. Ook de symptomen zijn anders, of de manier waarop ze worden opgespoord of behandeld. 

Bacteriële soa's

Sommige soa's worden veroorzaakt door een bacterie. Die zijn gemakkelijk behandelbaar met antibiotica.

  • chlamydia: is de vaakst voorkomende soa bij heterovrouwen en -mannen, alsook bij homomannen. De soa kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid. Een variant van chlamydia is LGV, een soa die vooral bij homomannen voorkomt.
  • gonorroe: komt vooral voor bij jonge homomannen, heteromannen en in mindere mate heterovrouwen. Soms merk je het niet, maar meestal is een geelgroene afscheiding een duidelijk symptoom.
  • syfilis: wordt vooral vastgesteld bij homomannen. Indien syfilis niet wordt behandeld, kan het vitale organen aantasten.
  • donovanosis en weke sjanker: beide komen weinig voor in de westerse wereld.  

Virale soa's

Andere soa's worden veroorzaakt door een virus. Die zijn veel moeilijker of helemaal niet te behandelen. Vaak zijn bij virale soa's alleen de symptomen te behandelen.

  • hiv: is het virus dat aids veroorzaakt. Indien hiv niet wordt behandeld, leidt de ziekte tot de dood.
  • hepatitis B: 90% van de personen die besmet raakt, geneest spontaan. De soa kan leiden tot leverontsteking en in uitzonderlijke gevallen tot levercirrose.
  • herpes: is een zeer besmettelijke soa, die vaak voorkomt en niet te genezen is. Alleen de symptomen zijn te behandelen.
  • genitale wratten: worden veroorzaakt door bepaalde types van het humaan papillomavirus (HPV). Het is een zeer besmettelijke soa. Lang niet iedereen vertoont symptomen, maar 1% krijgt de typische wratjes. De meeste besmettingen genezen spontaan. 

Parasitaire soa's

Een paar soa's worden veroorzaakt door een parasiet. Deze soa's kunnen worden overgedragen door intiem huidcontact. Er hoeft niet altijd seksueel contact te zijn geweest. Het gaat om:

  • schurft: wordt veroorzaakt door een spinachtig organisme, de schurftmijt die onder de huid kruipt. Deze soa zorgt voor heel wat jeuk. De behandeling van schurft neemt veel tijd in beslag.
  • trichomonas: is een gemakkelijk te behandelen soa, die vooral bij vrouwen opvallende symptomen geeft zoals een slecht ruikende afscheiding.

Een buitenbeentje in de soa's is schaamluis. Vandaag de dag komt deze soa nog zelden voor. 

Candida en bacteriële vaginose

Candida en bacteriële vaginose zijn geen soa's, maar vaginale infecties. De symptomen lijken op een soa. Candida en bacteriële vaginose treden op als de zuurtegraad in de vagina uit balans is. Mannen hebben zelden klachten, al kan af en toe een ontsteking van de eikel voorkomen.