Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Tine (36 jaar): "Voel je niet schuldig als er iets fout loopt met je anticonceptie."

vrouw met beker in handen kijkt voor zich uit

"Ik herinner het me nog goed. ‘Proficiat Tine, je bent zwanger’. Zwanger?!? ‘Ja hoor en dit al 9 weken'. Slik. 

Blij, boos en bang. Bang, boos en blij. En zo ging het wel een tijdje door. Mijn hoofd werd een snelweg van negatieve gedachten: ‘Hoe kon dit nu gebeuren? Ik die alles onder controle heb. Hoe kan je in godsnaam nog ongepland zwanger raken tegenwoordig? Dit zou mij toch nooit overkomen? Hoe vertel ik dit aan mijn vriend? Wat gaan andere mensen zeggen?'

Ik voelde me dom. Met een hoofdletter D. En schuldig. De eerste dagen ging al mijn energie naar deze negatieve gedachten. Ik kon niet helder nadenken. Ik vond dat ik gefaald had. Gesprekken bij een abortuscentrum brachten terug helderheid. En mildheid. En een beslissing. 

Drie jaar later zijn we nu. En ik ben mama van een fantastisch klein monstertje. Ik voel me nog wel eens dom. Maar niet meer omdat ik ongepland zwanger ben geraakt. Integendeel. Het was een ‘ongelukje’ onderweg in mijn ‘vruchtbare carrière’. Ik vergelijk het met een lange autorit. Je vertrouwt je GPS die je vlekkeloos naar het eindpunt zal leiden. Je hebt getankt, je bent verzekerd,... Er kan niets misgaan. En toch beland je op een bepaald moment op de pechstrook. Met een klapband. Of je bent je verzekeringspapieren vergeten. Of je GPS valt uit.

Er kan zoveel misgaan. En dat is ook zo met het regelen van je vruchtbaarheid. Mensen falen soms. En anticonceptie ook. En dan sta je op de pechstrook. En moet je kiezen welke takeldienst je belt en welke kant je verder op wil. De zwangerschap uitdragen, abortus of adoptie.

Ik raad iedereen aan om na te denken over gezinsplanning en anticonceptie. Maar voel je niet schuldig als er iets fout loopt. Even op de pechstrook van de 'vruchtbaarheid-snelweg' staan, is niet fijn maar het is oké. Alleen, zorg er wel voor dat je het telefoonnummer van je takeldienst bij hebt!"

Meer weten

Waar kan je terecht als je ongepland zwanger bent?

Welke noodanticonceptie kan ik nemen om de kans op een zwangerschap te verkleinen?

Welke dagen van de cyclus kan een vrouw zwanger worden?

Meer getuigenissen

Delfine (22 jaar): "Ik wou altijd al graag jong mama worden, maar zoiets kan je natuurlijk niet forceren."

Liza (32 jaar): "De pil ben ik beu. Ik zou liever mijn eigen cyclus behouden."