Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Seksuele voorkeur

Voor seksuele oriëntatie of seksuele voorkeur bestaan er meerdere benamingen. Wat verstaan we onder die bewoordingen?

Wat is seksuele oriëntatie?

Seksuele oriëntatie gaat over je seksuele identiteit, je gevoelens of verlangens en je gedrag. Je kan je man of vrouw voelen (je identiteit). Je kan je tot mannen, vrouwen of beide aangetrokken voelen (je verlangens). Seksuele oriëntatie gaat ook over met wie je daadwerkelijk seks hebt (je gedrag). 

Wat is heteroseksualiteit? 

'Hetero' betekent dat je valt op mensen van het andere geslacht. Een meisje valt op jongens, een jongen voelt zich aangetrokken tot meisjes. De grote meerderheid van de mensen voelt of gedraagt zich hetero. 

Wat is homoseksualiteit?

‘Homo’ betekent hier ‘hetzelfde’. Homoseksualiteit betekent dat je valt op mensen van hetzelfde geslacht. Zowel vrouwen als mannen kunnen dus homoseksueel zijn. In het dagelijkse taalgebruik bedoelt men met een ‘homo’ wel een man.

Komt homoseksualiteit veel voor? 

Een precies cijfer over het aantal mannen en vrouwen die homo- of biseksueel zijn is moeilijk te geven. Veel hangt af van de vraag die je stelt: onderzoek je welke verlangens mensen hebben, welke ervaringen of met wie ze zich identificeren? Je krijgt telkens andere antwoorden. 

Onderzoekers schatten dat zo'n 5% van de bevolking homo- of biseksueel is. 

Wanneer ben je ‘lesbisch’? 

Je bent lesbisch als je je als vrouw aangetrokken voelt tot andere vrouwen. 

Kan je ook op vrouwen én mannen vallen?

Dat kan. Biseksuele mensen hebben gevoelens voor mannen én voor vrouwen. Maar hoe ze die gevoelens invullen kan heel verschillend zijn. Niet alle biseksuele mensen willen ook seks met mannen én vrouwen.  

Wat betekent ‘holebi’?

‘Holebi’ is een afkorting voor homo’s, lesbiennes en biseksuelen. Het is dus een verzamelnaam voor alle mensen die zich ook of alleen maar aangetrokken voelen tot mensen van hetzelfde geslacht. 

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond seksuele voorkeur vind je bij:

  • Cavaria: informatie en steun via verenigingen voor holebi's, transgenders en hun ouders. Bij Lumi kan je terecht met vragen.
  • Sensoa.be: materiaal om kinderen en jongeren voor te lichten, en organisaties die aan ouders vorming geven over seksuele opvoeding.
  • Allesoverseks.be: informatie over lichaam, relaties en seks.