Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Je kind is transgender

Je zoon vertelt je dat hij zich een meisje voelt. Of je dochter zegt dat ze een jongen wil zijn. 0,6 à 0,7% van de bevolking voelt zich psychisch meer het andere dan het eigen geboortegeslacht. Geef jezelf tijd om de situatie te overzien.

Wat betekent transgender?

Soms ontstaat er verwarring tussen iemands seksuele oriëntatie en iemands genderidentiteit. Zeker bij jonge kinderen is deze beleving in volle ontwikkeling. Wanneer de innerlijke beleving van je kind afwijkt van wat we verwachten op basis van het geboortegeslacht, dan spreken we niet over seksuele oriëntatie maar over een gendervariante identiteit of transgender. Je zoon voelt zich geen (of niet louter) een jongen, je dochter voelt zich geen (of niet louter) een meisje. 

Tot de leeftijd van 12 à 13 jaar spreekt men over gendervariante kinderen. Blijven de gevoelens bij het begin van de puberteit, dan wordt de diagnose genderdysforie gesteld. Sommige transgenders hebben de wens om hun lichamelijke geslacht aan te passen aan het geslacht waartoe ze voelen dat ze behoren (hun genderidentiteit). Als transgender kan je een hetero- of homoseksuele voorkeur hebben. Soms wordt nog de term ‘transseksueel’ gebruikt, maar ‘transgender’ is juister.

Meer informatie voor ouders van een transkind vind je op de website van het Transgender Infopunt.

Hoe reageer je best als ouder?

Waarschijnlijk zit je met heel wat vragen. Misschien komen er eerst negatieve gevoelens naar boven. Je bent boos, verdrietig of beschaamd omdat je kind niet aan de verwachtingen of normen voldoet. Of je ontkent het en hoopt dat die gevoelens die niet beantwoorden aan de ‘gebruikelijke’ gevoelens van jongens en meisjes, nog vanzelf overgaan. Sommige ouders denken dat ze fouten gemaakt hebben in de opvoeding.

In alle situaties is dit de eerste stap: geef jezelf de tijd om de situatie te overzien. Deze tips kunnen je helpen:

 • Besef dat je zoon of dochter heel veel moed nodig had om dit te vertellen.
 • Dat je kind nu wel die stap zette, bewijst dat je als ouder nog steeds belangrijk bent.
 • Probeer de communicatie met je kind open te houden, ook al is praten moeilijk nu.
 • Misschien hebben je negatieve gevoelens te maken met vooroordelen of onwetendheid over transgenders? Probeer via je eigen kind, via andere ouders of transgender-verenigingen meer te weten te komen over transgenderisme en genderdysforie. 

Berdache is een vereniging voor ouders van genderkinderen. Je kan er steun zoeken en ervaringen uitwisselen. Ze hebben ook twee ‘noodnummers’, voor als je nood hebt aan een luisterend oor. Ouders met een jonger genderkind kunnen terecht op het nummer 0474 645 750. Ouders met een volwassen genderkind bellen 0475 633 368. De telefoon wordt beantwoord door een ouder die zelf een genderkind heeft.

Ook bij het Transgender Infopunt kan je terecht met vragen over het transgenderthema. Je kan hen bereiken op het nummer 0800 96 316 of per mail contact [at] transgenderinfo.be.

Ben je bezorgd over het geluk en de toekomst van je zoon of dochter?

Dat is een normale reactie. Gendervariantie wordt inderdaad niet door iedereen aanvaard. Maar je kind staat er zeker niet alleen voor. Er zijn in Vlaanderen vele organisaties voor transgenders. Via Çavaria of Transgender Infopunt vindt je kind hulp en steun. Het is ook belangrijk om een professionele hulpverlener te zoeken, die je kind en jou kan begeleiden in het uitzoeken welke weg te gaan. Het UZ Gent heeft een gespecialiseerd centrum voor personen met een genderprobleem.

Wordt je kind gediscrimineerd omwille van zijn of haar genderexpressie of -identiteit, dan kan je dit melden bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

Mag je je kind vragen om zijn genderidentiteit te verbergen?

Dat is geen goed idee. Vraag of dwing je kind niet om zijn genderidentiteit, hoe hij of zij zichzelf voelt, te verbergen. Je maakt hem of haar er ongelukkig door, en jezelf wellicht ook. Cross-sekse gedrag, een meisje dat zich als jongen gedraagt of omgekeerd, verbieden zal het misschien wel openlijk doen verdwijnen, maar de beleving en het verlangen blijven meestal. Geef je kind de vrijheid om zijn of haar genderidentiteit te ontdekken. 

Meer informatie of hulp nodig?

 • Transgender Infopunt: informatie over het transgenderthema. Je kan er ook terecht met vragen, op het nummer 0800 96 316 of per mail.
 • Berdache: vereniging voor ouders van genderkinderen. Op het nummer 0474 645 750 (jonger genderkind) of 0475 633 368 (volwassen genderkind) kan je terecht als je nood hebt aan een luisterend oor.
 • T-jong: jeugdbeweging voor transjongeren van 10 tot en met 30 jaar.
 • Seksuelevorming.be: materiaal om kinderen en jongeren voor te lichten, en organisaties die aan ouders vorming geven over seksuele opvoeding.
 • Bibliotheek: in de plaatselijke bib kan je altijd terecht voor het uitlenen van boekjes over seksuele voorlichting.
 • Cavaria: informatie en steun via verenigingen voor holebi's, transgenders en hun ouders.
 • UZ Gent: gespecialiseerd centrum voor personen met een genderprobleem.
 • Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen: op het nummer 0800 12 800 of op de website kan je terecht voor het melden van discriminatie.
 • Jongeren Advies Centrum: bij een JAC in de buurt kunnen jongeren terecht met vragen en problemen, vertrouwelijk en gratis. Dat kan ook telefonisch, via mail of via chat.
 • Awel: op het nummer 102, via chat of via mail kunnen kinderen en jongeren hun verhaal kwijt, anoniem en gratis.
 • Tele-Onthaal: op het nummer 106 of via chat kan je anoniem je verhaal kwijt als je het moeilijk hebt.